вівторок, 24 листопада 2020 16:19

Розміщення миротворців не відповідає потребам нашої держави - експерт

Розміщення миротворців не відповідає потребам нашої держави - експерт
Представники України, Росії, США, Німеччини і Франції ведуть переговори про розміщення миротворців на Донбасі з вересня 2017 року. Київ наполягає на тому, що миротворці мають бути присутніми на всій території Донбасу, зокрема на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону. Москва згодна на розміщення місії ООН тільки на лінії зіткнення - Снегирьов Фото: Lenta.ru

Розміщення миротворчої місії на Донбасі затягнеться на роки.

"Ухвалення рішення про розміщення миротворчої місії ООН має пройти кілька етапів, що займе певний час. Консультації, технічна оцінка, голосування, формування бюджету, питання кількості контингенту, його розміщення, логістики. У підсумку – це може стати глухим кутом", - каже Gazeta.ua співголова громадської організації "Права справа" Дмитро Снєгирьов.

Україні буде складно переконати наших західних партнерів у тому, що держава-окупант- Росія.

Якщо це зроблять, тоді Росія не зможе брати участь у миротворчих операціях.

"Почнеться етап технічної оцінки. Представники ООН поїдуть в зону конфлікту й оцінюватимуть весь спектр питань, з якими зіштовхнеться місія – військова складова, політична, релігійна, соціально-економічна. Зазначу, що підводний камінь технічної оцінки в тому, що таку характеристику представники ООН можуть дати лише за умови гарантій їхньої безпеки. Тобто якщо бойовики таких гарантій не нададуть, то місія не виїде. Достатньо перерахувати кількість порушень з боку бойовиків угод про перемир'я і перешкоджання роботі місії ОБСЄ щоби зрозуміти хід подій", - каже Снегирьов.

Рішення про розміщення миротворців має затвердити Рада безпеки ООН. Для цього Україна має набрати 2/3 голосів членів Генасамблеї ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наша стратегія - вводити в оману - Юрій Бутусов

"Найскладніше питання – фінансування. За різними оцінками, на рік потрібно 1-1,2 мільярда доларів. Усі основні витрати беруть на себе члени Радбезу. 29 відсотків надають США, Росія – лише 3,5 відсотка. Свого часу фактично досягли компроміс щодо участі військових контингентів країн у миротворчій місії на Донбасі між США і Росією. Москва наполягала на участі країн, які пов'язані з нею. США залишали за собою право на командування місією і наполягали на участі не країн НАТО – Швеції, Фінляндії, Австрії, а тих, хто афільовані зі США. Після заяви української сторони про неможливість участі Білорусі, знову постане питання: хто ж там буде?" - каже експерт.

На кожному етапі введення миротворчої місії в України з'являтимуться проблеми.

"Навіть в американських політиків є розуміння того, що миротворчі місії ніколи не вирішували конфлікти, а лише заморожували їх. Рідко розгортання миротворців робить щось інше, окрім як закріплює присутність цих сил назавжди", - заявив експосол США в ООН Джон Болтон.

"Розміщення миротворців не відповідає потребам нашої держави. Це гра – намагання відновити нашу суб'єктність, але не реальні кроки", - підсумовує Дмитро Снєгирьов.

Речник української делегації Олексій Арестович розповів про план "Б" президента Володимира Зеленського щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Неофіційно вам кажу про план "Б", як приватна особа. Він дискутується в кулуарах. І ключове слово там - миротворці", - розповів чиновник в інтерв'ю ТСН.

За його словами, від плану Петра Порошенка план Зеленського нічим не відрізняється.

Зараз ви читаєте новину «Розміщення миротворців не відповідає потребам нашої держави - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі