середа, 12 вересня 2018 10:32

Росія розв'язала світову війну за свідомість жителів планети - експерт

Росія розв'язала світову війну за свідомість жителів планети - експерт
Росія розпочала інформаційну війну. Фото unian.ua

Росія розпочала глобальну інформаційну війну, до якої світ був не готовий. Головною метою атак стала свідомість і вплив на масову думку, а не фізичне знищення ворога.

"Це не доказ русофобії, а просто констатація фактів. Вплив на референдуми в Нідерландах, Каталонії та Брекзіт, а також на вибори в США, Франції та Німеччині прямо чи опосередковано пов'язані із Росією", - пояснив Жан-Батист Жанжен Вільмер, директор Інституту стратегічних досліджень Військової школи (IRSEM), повідомляє La Croix.

"Росія відкрито говорить про "війну нового покоління", тим самим позначаючи зріст використання невійськових засобів несмертельної дії (те, що американці називають political warfare)", - йдеться в доповіді. У такій війні "головне поле битви - це свідомість, сприйняття та стратегічні розрахунки супротивника".

Улюбленою мішенню стає громадська думка. Мета маніпуляторів - не стільки переконати правду, скільки дискредитувати інформаційні системи переслідуваних країн, посилити напруженість між спільнотами, поширюючи неправдиву інформацію, розливаючи отруту сумніву з тим, щоб "погіршити спільне життя".

Військові експерти вказали на ключові методи інформаційної війни, яку розпочала Росія.

Комунікації

Росіяни зацікавилися інфраструктурою комунікацій. Для інформаційної війни дуже важливим стає медійне поле, тому мають контролювати всі потоки. Експерти вказують показовим, коли під час анексії Криму Москві вдалося безпосередньо втрутитися в те, яка інформація надходила до населення півострова, коли були буквально перерізані інтернет-кабелі та телефонні дроти. Росіяни заходять у медійні компанії коштами як акціонери або використовуючи шантаж чи підкуп.

Найбільший інтерес - підводні кабелі інтернет-сполучення та космічні супутники. Російські військові спеціалісти досягли успіхів у зламуванні обох цих структур.

Персоналізація

Індивідуальність кібератак - не новина, адже росіяни використовують радянські напрацювання. Новим методом стали націлені SMS-повідомлення, які використовують у війні на Донбасі.

"Росіяни використовують масоване розсилання повідомлень на телефон військовим ЗСУ з метою підриву морального духу. Текст імпровізують, але там має бути інформація про оточення та заклик скласти зброю. У Другу світову схожа ситуація була із скиданням листівок із літака. Потім повідомлення отримують ті номери, на які найчастіше телефонують військові, із інформацією про смерть військового. Зазвичай, це рідні та близькі люди, які починають набирати телефон сина, брата або батька і виказують місцерозташування військового. Туди летять міни і знищують все живе. Методика дієва і також впливає на психіку солдатів, бо виглядає як пророцтво", - йдеться у звіті.

Також атакують соцмережі та виявиляють геолокації чи факти, які використовують для психічної дії на військового. Можуть прислати звістку від коханої, що вона кидає військового чи виходить заміж. Такі впливи на свідомість важко відсіяти і протидіяти викликам світової інформаційної війни.

Інвестиції

Кремль потужно інвестує кошти в медіа, підкуп людей, які мають вплив на маси. Це може бути блогер, політик чи авторитетний вчений. Використовують потім як знаряддя пропаганди. Груба дезінформація, абсурдні фейкові новини, інформаційно-розважальні сайти є зброєю масового розваги: людей відволікають і спрямовують на тонкий рівень і небезпечний метод маніпулювання. Таке зомбування вже пройшло успішно в самій Росії.

Зміна векторів

Європа і Північна Америка із чутливим і розумним населенням є важким полем бою, тому будуть нові вектори - Африка, Латинська Америка та Азія.

"Успішні інформаційні посили росіяни використовують в арабських країнах, де мають потужні медіа-компанії. Дають антиєвропейські команди, під час яких народи стають просто посередниками та із тисяч людей 1-2 обов'язково сприймуть інформацію як заклик до дії. Переконують, що європейські ЗМІ їм брешуть і всі до них ставлять вороже. Це провокує агресію та різні терористичні акти. Хаос і відсутність каналів зв'язку - улюблені методи росіян".

Прогнози військових експертів невтішні - Росія тільки посилюватиме дії в світовій інформаційній війні.
"Розповсюдження фейків і вплив на маси стануть ще поширенішими. Це схоже на вірус, який змінює свідомість. Вже зараз багато хто висповідує ті меседжі, які дають росіяни, а завтра вже будуть робити те, що їм сказали. Небезпека величезна і набуде масового розповсюдження. Потрібні контрзаходи, бо проти цивілізації розпочато реальну війну", - підсумували в IRSEM.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили важливі подробиці розслідування отруєння Скрипалів

Російська ФСБ проводить інформаційну спецоперацію щодо екологічної катастрофи в окупованому Армянську. У спецоперації "геноцид кримчан зі сторони України" метою є поширення через російській ЗМІ та соцмережі інформації про проблематику перекриття українською владою Північно-Кримського каналу. Росіяни хочуть цей фактор назвати головною причиною техногенної катастрофи на ЗАТ "Ukrainian Chemical Products" (раніше - ЗАТ "Кримський титан" ).

Зараз ви читаєте новину «Росія розв'язала світову війну за свідомість жителів планети - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі