субота, 15 квітня 2023 07:19

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ просувається у Бахмуті, а ЗСУ готують контрнаступ на Луганщині: свіжі карти боїв
5

Збройні сили України продовжують обстрілювати тилові райони ворога на фронті, готуючись до контрнаступальних операцій.

Ситуація в Луганській та Харківській областях залишається напруженою, свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW).

На Луганщині 14 квітня російські війська продовжували обмежені наступальні дії в районі Кремінної. Вели безуспішний наступ на південь від Діброви в 5 км на південний захід від Кремінної та біля Білогорівки. Російська армія безуспішно намагалася просунутися в напрямку Торського і Невського. Важкі бої тривають поблизу Макіївки в 22 км на північний захід від Кремінної.

Російські джерела стверджують, що українські війська продовжують обстріли тилових районів Луганської області. Ввечері 13 квітня ЗСУ обстріляли Рубіжне і Троїцьке ракетами HIMARS. Українські війська завдають ударів по російських військових у тилових районах, готуючись до контрнаступальних операцій у цьому районі. ЗСУ, імовірно, посилять там диверсійну діяльність.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російські джерела стверджували, що 14 квітня українські сили продовжували розвідку вздовж лінії Куп'янськ – Сватове. Міністерство оборони РФ заявило, що російські війська нібито відбили п'ять українських диверсійно-розвідувальних груп поблизу Вільшани в 13 км на північний схід від Куп'янська, Тимківки на Харківщині та Крохмального, що у 20 км на північний захід від Сватового Луганської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На відновлення піде 10 років: спецназ РФ втратив в Україні 90% бійців

Запеклі бої у Донецькій області тривають. 14 квітня війська РФ продовжували просуватися до Бахмута. Геолокаційні кадри свідчать, що сили групи "Вагнер" досягли незначних успіхів у північно-західному напрямку. Російські так звані блогери стверджують, що сили приватної військової компанії "Вагнер" очистили парк "Алея троянд" на північному заході Бахмута та просунулися в кількох районах у центрі міста, зокрема через невизначену ділянку залізничної колії.

14 квітня війська ворога атакували Передтехнічне, а сили групи "Вагнер" продовжили наступ у Бахмуті, поблизу Хромового та поблизу Богданівки в 6 км на північний захід від міста.

Український Генштаб повідомив, що ЗСУ відбили російські наземні атаки в Бахмуті, на північний захід від міста в районі Богданівки та на південний захід від Бахмута в районі Предтечиного. На одному з флангів Бахмута діє другий батальйон окремої десантно-штурмової бригади "Ветерани" Республіки Татарстан.

14 квітня російські війська продовжували атакувати лінію Авдіївка – Донецьк. Геолокаційні кадри, опубліковані 14 квітня, показують, що російські війська просунулися до східної околиці Невельського у 8 км на захід від Донецька. 13 квітня російські війська просунулися поблизу Новокалинового, що в 10 км на північ від Авдіївки, Опитного в 3 км на південний захід від міста та Крутої Балки.

Ворожі війська здійснили наземні атаки поблизу Новомихайлівки, Побєди, Сіверного та Мар'їнки. Водночас Генштаб України повідомив, що українські сили відбили російські наземні атаки поблизу Новокалинового, Сіверного в 5 км на захід від Авдіївки, Первомайського та Мар'їнки.

14 квітня російські війська не здійснювали жодних підтверджених або заявлених наземних атак у західній частині Донецької області. Станом на 14 квітня біля Вугледара все ще діє російська 40-ва ОМБр.

Російські джерела стверджують, що українські війська продовжують обстрілювати російські тили в Запорізькій області. 14 квітня ЗСУ на півдні завдали удару по Мелітополю невизначеними боєприпасами, а 13 квітня російська ППО в Мелітополі перехопила український безпілотник.

Станом на 13 квітня армія РФ продовжує зберігати військову присутність на Кінбурнській косі в Миколаївській області. Там діє ворожий добровольчий козачий батальйон "Терек".

Розпочалася 416-та доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар'їнку. Протягом минулої доби було відбито 56 атак ворога.

Зараз ви читаєте новину «РФ просувається у Бахмуті, а ЗСУ готують контрнаступ на Луганщині: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі