середа, 18 жовтня 2023 08:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Прорвали оборону й просунулись уперед - успіхи ЗСУ показали на картах боїв
8

Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Фото: understandingwar.org/backgrounder
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв

Збройні сили України на фронті просунулися на північ від Кліщіївки в Донецькій області та досягли успіху в напрямку Мелітополя Запорізької області, зокрема на захід від Вербового.

Водночас інтенсивність російських атак поблизу Авдіївки зменшилася, свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація в Харківській та Луганській областях лишається напруженною.

Російська армія 17 жовтня продовжила наступ на рубежі Куп'янськ-Сватове-Кремінна. Геолокаційні кадри показують, що війська РФ нібито просунулися приблизно на 1,5 км на захід від Ягідного в напрямку Іванівки, що приблизно за 20 км на південний схід від Куп'янська.

Окупанти безуспішно атакували на Куп'янському напрямку в районі Синьківки, Іванівки та Кислівки, а також в районі Стельмахівки та Надії у 15 км на південний захід від Сватового.

Ворог зосередив сили поблизу Синьківки, Іванівки, Стельмахівки та Надії, намагаючись закріпити вигідні позиції перед настанням ускладнених погодних умов.

17 жовтня українські війська здійснили обмежені контратаки на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна. Декілька російських джерел стверджували, що ЗСУ намагаються витіснити російські війська з позицій навколо Куп'янська та біля Сватового.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сили оборони "закобзонили" понад 290 тис. росіян

Геолокаційні кадри від 16 жовтня свідчать, що українські воїни просувалися на північний захід від Залізнянського.

Підрозділи Південного угруповання військ РФ тим часом нібито відбили дев'ять українських атак на Донецькому напрямку. 16 жовтня російські "воєкнори" заявили, що бої тривають поблизу Оріхово-Василівки і вздовж лінії Кліщіївка-Андріївка-Курдюмівка.

ЗСУ прорвали російську оборону на північ від Кліщіївки, укомплектовану підрозділами 1428-го мотострілецького та 102-го мотострілецького полків (150-а мотострілецька дивізія 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу РФ).

17 жовтня російські війська продовжили атакувати поблизу Бахмута, але не зробили жодного підтвердженого просування. Генштаб ЗСУ повідомив, що російські сили здійснили невдалі атаки поблизу Кліщіївки та Андріївки.

Росіяни контратакують поблизу Курдюмівки і перекидають туди резерви.

Частини 1428-го мотострілецького полку РФ 15 жовтня відступили від залізничної колії в районі Кліщіївки, а частини 4-ї мотострілецької бригади так званої ЛНР відійшли від залізничної колії в бік Одрадівки.

Війська ворога здійснили невдалі атаки поблизу Авдіївки та на південь від Тоненького. Українські військові відзначили, що інтенсивність російських атак поблизу Авдіївки зменшилася.

Сили РФ намагаються просунутися поблизу Спартака (4 км на південь від Авдіївки), але не просунулися на схід від Авдіївки.

Окупанти здійснили безуспішні атаки поблизу Мар'їнки та Новомихайлівки.

ЗСУ відбили п'ять російських атак на південь від Золотої Ниви та Пречистівки. 16 жовтня російський "воєнкор" заявив, що війська РФ намагалися покращити свої тактичні позиції поблизу Приютного та Новомайорського.

17 жовтня українські війська продовжили контрнаступ на заході Запорізької області, де просунулися вперед. Продовжували наступальні дії на Мелітопольському напрямку та досягли часткового успіху на захід від Вербового.

Російський "воєнкор" стверджував, що українські сили за підтримки бронетехніки просунулися до невизначеної позиції на північний захід від Вербового.

Українські сили відбили російські атаки на південний захід від Новоданилівки, поблизу Роботиного та на захід від Вербового.

Російські "воєнкори" стверджували, що війська РФ нібито відбили спробу українського десанту поблизу Козачих Лагерів (24 км на схід від Херсона) та Підстепного 16 та 17 жовтня.

Наприкінці вересня українські воїни взяли під контроль села Кліщіївка та Андріївка, що в 8 км на південь від міста Бахмут. Цей тактичний успіх наблизив їх до дороги Т 05-13, одного з основних шляхів постачання у окупантів.

Російський диктатор Володимир Путін змінив риторику щодо наступу окупантів на Авдіївку. Росіяни в інформаційному просторі зменшують очікування з приводу просування загарбників на фронті в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Прорвали оборону й просунулись уперед - успіхи ЗСУ показали на картах боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі