середа, 08 липня 2020 16:22

Право голосу на виборах зробить переселенців "видимими" для місцевих політиків

Право голосу на виборах зробить переселенців "видимими" для місцевих політиків
Право голосу переселенців на місцевих виборах — це справедливо. Фото: reuters.com

Отримання внутрішньо переміщеними особами можливості реалізовувати своє виборче право — це, безумовно, позитивний крок, до якого ми всі йшли, починаючи з 2015 року.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказала правозахисниця, менеджерка з адвокації у "ZMINA. Центр прав людини" Альона Луньова.

"Виглядає дивно та несправедливо, коли переселенці в громадах можуть сплатити податки, віддати дитину в садочок чи до школи, отримати медичні, адміністративні послуги, користуватися інфраструктурою (дороги, транспорт тощо), і при цьому не можуть голосувати за місцеву владу, яка за все це відповідає", — наголосила вона.

На її думку, переселенці роками не могли впливати на місцеву владу найпростішим способом — через вибори. Тому й шансів, що влада зверне на них увагу, було зовсім небагато.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба прокоментував правки до конституції РФ та повернення Криму

"Створення механізму реалізації виборчого права під час місцевих виборів для ВПЛ й інших мобільних груп у середині країни, а також осіб, які не мають зареєстрованого місця проживання, робить значну частину населення країни — більше 6 млн людей — "видимою" для місцевих політиків", — підкреслила Альона Луньова.

Розрахувати з математичною точністю, наскільки переселенці є впливовими як група виборців в масштабах країни, неможливо. Але очевидно, що в населених пунктах, де проживає багато ВПЛ, вони стають новою групою виборців для місцевих політиків.

Це, в свою чергу, означатиме, що проблеми переселенців, із якими вони стикаються на місцевому рівні, потраплять в поле зору політиків, що є передумовою для їхнього розв'язання.

"А будь-які розмови про те, що переселенці демонструють низьку явку або неактивно змінюють місце голосування, не мають жодного стосунку до позитивного обов'язку держави створити механізм реалізації закріпленого в Конституції України права. За аналогією: ми можемо тривалий час не звертатися до лікарні, втім, держава має створити всі можливості для того, щоб, коли медична допомога знадобиться, вона могла бути надана", — наголосила юристка.

Раніше стало відомо, що близько 6 млн громадян України, зокрема переселенці, зможуть брати участь в місцевих виборах без прив'язки до місця реєстрації. Відповідні зміни до закону "Про Державний реєстр виборців" набули чинності 1 липня.

Зараз ви читаєте новину «Право голосу на виборах зробить переселенців "видимими" для місцевих політиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі