середа, 18 травня 2022 07:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Порятунок оборонців Азовсталі: чи піде Росія на обмін українських воїнів

Порятунок оборонців Азовсталі: чи піде Росія на обмін українських воїнів
Для президента РФ Володимира Путіна питання Азовсталі було принциповим, вважає Андрій Миселюк. Фото: investory.news

Російська Федерація погодилася на евакуацію поранених оборонців Азовсталі, тому що позиції її президента Володимира Путіна з кожним днем слабшають. Однак із питанням обміну у Кремлі спробують затягнути час, щоб влаштувати показове судилище. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Андрій Миселюк.

"Для Путіна питання Азовсталі було принциповим. На позицію Кремля вплинули переговори з генеральним секретарем ООН. Він намагався вирішити це питання. І для того, щоб Путін прийняв рішення, знадобилося багато часу. Був тиск з інших країн. І в Кремлі врешті-решт погодилися на вивезення поранених", – говорить Миселюк.

Для Росії полк "Азов" – це націоналістичний батальйон вищого класу, додає політолог.

"З одного боку, для пропаганди буде принципово показати, що вони проявили гуманізм. А з іншого – вони можуть не провести обмін. А влаштувати показове судилище над націоналістами, які "тримають Україну в страху". Зробити з цього пафосний процес. Не факт, що це вийде, але намагатимуться", – каже Миселюк.

Є декілька обнадійливих фактів для повернення українських бійців, наголошує політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Оборонці Азовсталі стримали наступ Росії на Донбас та Одесу" – військовий експерт

"Перший – позиції Путіна з кожним днем стають слабшими. Він вже не може дотримуватися всіх ідей, які декларував. Наприклад, 9 травня мала бути перемога і росіяни повинні були вийти на адмінмежу Луганської області. Але це не вийшло. Інший приклад – приєднання до НАТО Фінляндії та Швеції, чого не хотіли в Москві. А зараз кажуть, що в цьому нічого такого немає. До того моменту, коли постане питання обміну, позиції Кремля будуть ще слабшими. Другий фактор – міжнародна громадськість докладатиме зусиль, щоб переконати Кремль", – пояснює Миселюк.

Зокрема, перемоги України на полі бої покажуть, що Росія стає дедалі слабшою, наголошує політолог.

"Їх позиції слабшають на міжнародній арені, в економічній сфері. Це прояви, що йде занепад Росії. І вона буде змушена прислухатися до порад світу, як у ситуації з евакуацією поранених бійців", – каже Миселюк.

Обмін – це питання не днів і, може, навіть не тижнів, говорить політолог.

"Тому що люди важко поранені. Влаштовувати над ними судилище зараз – відразу поставити себе у програшному світлі. А Кремль хоче показати себе у виграшній позиції", – наголошує Миселюк.

16 травня з Азовсталі до медичного закладу в Новоазовську евакуювали 53 важкопоранених бійців для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор доставили в Оленівку. Обидва населені пункти під тимчасовою окупацією Росії.

Для подальшого повернення їх додому здійснять процедуру обміну. Щодо оборонців, які все ще залишаються на території Азовсталі, спільними зусиллями проводяться заходи з порятунку.

Зараз ви читаєте новину «Порятунок оборонців Азовсталі: чи піде Росія на обмін українських воїнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі