вівторок, 17 травня 2022 21:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Оборонці Азовсталі стримали наступ Росії на Донбас та Одесу" – військовий експерт

"Оборонці Азовсталі стримали наступ Росії на Донбас та Одесу" – військовий експерт
Втрата Маріуполя вже не матиме великої ваги, тому що захисники міста виконали свою роль, пояснює Олег Жданов. Фото: "Главком"

Захисники Азовсталі відтягнули на себе значну частину елітних військ Росії під час запеклих боїв на Донбасі й наступу окупантів на Одесу. Відновлювати боєздатність окупантам доведеться довго. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

"Ми не знаємо, що наша сторона пообіцяла Росії в обмін на вихід захисників Азовсталі. Але думаю, що однією з наших умов був переговорний процес. Тобто якщо вони знищать наших солдатів, ми вийдемо з переговорів. Кожна сторона покладає надії спробувати домовитися на своїх умовах, тому Путіну важливі переговори", – говорить Жданов.

Втрата Маріуполя вже не матиме великої ваги, тому що захисники міста виконали свою роль, пояснює експерт.

"Під час запеклих боїв у зоні Операції об'єднаних сил і наступу окупантів на Одесу оборонці Азовсталі відтягнули значну частину елітних військ на себе. Тепер цим підрозділам довго доведеться відновлювати боєздатність. Вони зазнали серйозних втрат", – додає Жданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступ на Сіверськодонецьк: експерт пояснив, на скільки вистачить окупантів

Є ризик, що в Кремлі в останню мить можуть розірвати домовленості, наголошує експерт.

"Але це був єдиний варіант витягти поранених. Тому що військової можливості деблокувати немає. З іншого боку, ми не мінятимемо всіх одразу. Обмін відбуватиметься поступово. Сподіваюся, Росія надала якісь гарантії щодо обміну. Хоча ми маємо гіркий досвід – той же Іловайськ. Ризик надто великий", – наголошує Жданов.

За різними оцінками, на Азовсталі залишається ще близько 2200 українських військових, додає експерт.

"Поки що бомбардувань окупанти не проводять. Коли вийдуть останні бійці, Маріуполь буде повністю в окупації. Але ми не знаємо, якими темпами проводитимуть евакуацію. Вона може тривати до восьми діб. А щодо питання обміну – взагалі немає термінів", – каже Жданов.

16 травня з Азовсталі до медичного закладу в Новоазовську евакуювали 53 важкопоранених бійців для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор доставили в Оленівку. Обидва населених пункти під тимчасовою окупацією Росії.

Для подальшого повернення їх додому здійснять процедуру обміну. Щодо оборонців, які все ще залишаються на території Азовсталі, спільними зусиллями проводяться заходи з порятунку.

Зараз ви читаєте новину «"Оборонці Азовсталі стримали наступ Росії на Донбас та Одесу" – військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі