четвер, 15 грудня 2022 08:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Показали актуальні карти боїв в Україні від американських аналітиків
4

Збройні сили України на Донбасі продовжують контрнаступ у районі Сватового та Кремінної на Луганщині.

Російські окупанти намагаються перешкодити просуванню ЗСУ, свідчать свіжі мапи від американського Інституту вивчення війни (ISW). У Донецькій області не стихають запеклі бої на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Контрнаступальні дії ЗСУ на заході Луганської області та сході Харківської області тривають. Російський "воєнкор" повідомляв, що українські сили намагаються прорватися до траси Р-66 (Сватове – Кремінна) в районі Сватового та підтримують оборону в Новоселівці Луганської області в 14 км на північний захід від Сватового. Резерви ЗСУ з Харкова та Чугуєва дозволяють українським силам продовжувати нарощувати темп контрнаступних операцій у напрямку до Сватового.

Російські джерела стверджували, що 14 грудня українські сили продовжили контрнаступальні операції у напрямку Кремінної. У Міноборони РФ заявляли, що росіяни нібито зірвали атаки ЗСУ в районі Кремінної та Площанки в 16 км на північ від Кремінної.

Погодні умови в районі Кремінної не дозволяють українським силам використовувати легку техніку. Укріплені російські лінії фронту, посилені мобілізованим персоналом, не дозволяють мобільним групам ЗСУ прорватися через оборонні позиції окупантів у районі Кремінної. Водночас ЗСУ зможуть перехопити ініціативу, якщо візьмуть Кремінну.

Українські війська завдали удару по району зосередження російських військ поблизу Новоайдара Луганської області в 58 км на південний схід від Кремінної, ліквідувавши понад 15 військовослужбовців РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британська розвідка показала актуальну мапу боїв в Україні

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЗСУ відбили атаки загарбників на північний захід від Сватового в районі Гряниківки Харківської області (51 км на північний захід від Сватового) та Новоселівського. Водночас війська РФ намагалися просунутися у бік Стельмахівки в Луганській області (15 км на північний захід від Сватового).

Війська РФ намагалися просунутися у напрямку Макіївки в 21 км на північний захід від Кремінної і продовжували проводити контратаки в районі міста, щоб стримувати дії українських сил. У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські сили відбивали атаки російських військ на північ від Кремінної в районі Червонопопівки (6 км на північ від Кремінної) та на південь від Кремінної в районі Серебрянки (11 км на південь від Кремінної) та Білогорівки (12 км на південь від Кремінної).

На Донбасі армія РФ веде наступальні операції у районі Бахмута. Українські війська відбили атаки російських окупантів у районі Бахмута, за 14 км на південь від Бахмута в районі Курдюмівки та за 23 км на північний схід від Бахмута в районі Білогорівки, Соледара та Бахмутського. Російські "воєнкори" стверджували, що росіяни вели штурми на північний схід від Бахмута в районі Яковлівки та Підгородного.

На східних околицях Бахмута проти ЗСУ ведуть бої підрозділи групи "Вагнера". Бойові дії перемістилися з промзони на східній околиці Бахмута до житлових районів. Засновник російської ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що бої в Опитному тривають, а ЗСУ чинять у цьому районі запеклий опір.

Російські сили продовжують наступу районі Авдіївки та Донецька. У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські сили відбили атаки військ РФ за 37 км на південний захід від Авдіївки в районі Невельського, Мар'їнки, Побєди та Новомихайлівки. У Міноборони РФ заявляли, що російські війська захопили основну частину села Водяне, що у 8 км на південний захід від Авдіївки. Захоплення Водяного дозволить військам РФ розпочати майбутні наступальні операції у напрямку Тоненького (8 км на північний захід від Авдіївки) та дозволить перекрити шляхи постачання ЗСУ з Орлівки до Авдіївки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ISW назвали напрямки, де росіяни наступатимуть наступного року

Російські "воєнкори" стверджували, що війська РФ вели штурм поблизу Первомайського в 12 км на південний захід від Авдіївки. У центрі Мар'їнки тривають бої. ЗСУ намагалися відновити втрачені позиції на південний захід від Авдіївки в районі Пісок і Водяного.

Російські сили 14 грудня вели оборонні операції у західній частині Донецька. У Міноборони РФ заявили, що російські війська запобігли контратакам ЗСУ за 75 км на південний захід від Донецька у напрямку Павлівки, Новомайорського та Нескучного в західній частині Донецької області. Російський "воєнкор" розповів, що війська РФ перейшли до оборонних дій після невдалої спроби штурму українських позицій у напрямку селища Велика Новосілка (74 км на південний захід від Донецька).

У Генштабі ЗСУ повідомили, що окупанти продовжували звичайну стрілянину із закритих позицій вздовж лінії зіткнення у Донецькій та східній частині Запорізької області.

В Україні розпочалася 295-та доба російського широкомасштабного вторгнення. Ворог примусово "евакуював" громадян України, які проживали на острові Великий Потьомкінський поблизу Херсона, на поки що підконтрольну російським загарбникам територію, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України вранці 15 грудня.

За наявною інформацією, окупанти замінували дачні ділянки та узбережжя річок Конка і Чайка в межах Олешківської міської територіальної громади Херсонської області.

Зараз ви читаєте новину «Показали актуальні карти боїв в Україні від американських аналітиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі