вівторок, 05 червня 2018 09:01

Почалися бої за Савур-Могилу

Почалися бої за Савур-Могилу
Бої за Савур-Могилу: хронологія подій. Фото: Антикор

5 червня 2014 року почалися бої за курган Савур-Могила (278 м).

Стратегічна важливість висоти у тому, що вона підноситься над прилеглими степовими просторами, дозволяючи контролювати велику ділянку кордону України з Росією. З вершини кургану проглядається територія радіусом у 30-40 кілометрів. За стратегічною висотою знаходиться місто Сніжне. Висота дозволяла контролювати дорогу, що веде на Торез. У терористів на час боїв у липні залишалася під контролем лише одна дорога, яка сполучала між собою Донецьк та Луганськ.

5 червня бойовики із загону "Восток", який очолював екс-командир донецької "Альфи" Олександр Ходаковський, спробували взяти штурмом КПП. Бойовики, зазнавши суттєвих втрат, відступили. Невдалий штурм Маринівки став черговою невдачею для "Востока".

7 червня 2014 загони російські терористи зайняли курган.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли розвалився СРСР, ми сказали: голодуватимемо, але Росії не присягнемо — Ігор Гордійчук

9 серпня висота перейшла під український контроль.

12 серпня розвідники полковника Ігоря Гордійчука із групи спецпризначення "Крим" прорвалися на Савур-могилу. Взяли контроль над спостережним пунктом на її вершині та розпочали коректування артилерійського вогню. Артнальотами вивели з ладу систему зв'язку. Гордійчук коректував вогонь по телефону. Бойовики щодня штурмували висоту. Гордійчук був неодноразово контужений, позицій не покинув, тільки в бліндажі "відключався", потім знову приступав до виконання обов'язків. Відбили 6 нічних штурмів.

"Про Савур-Могилу лікарі заборонили говорити. Багато чого не пам'ятаю. Немає принципової різниці між нею, Слов'янськом, Краматорськом, Донецьким аеропортом або Дебальцевим. Хіба, Савур-Могила - на кордоні. З російського боку нас постійно обстрілювали. Ми одразу бачили, що це - армія. З цієї висоти видно на 40-50 кілометрів. Стоїть знак - державний кордон. Ми фотографували їх, надсилали командуванню звіти. Був злий, що не дозволяли "отвєтку" давати. Казали: "Зараз розберемося". Зі мною були кілька артилеристів. Питання - у швидкій протидії — контрбатарейній роботі. Щойно обстріляли, треба одразу відповісти. За 10-15 хвилин - уже не треба", - розповів Герой України, генерал-майор Збройних сил, Ігор Гордійчук для журналу "Країна".

18 серпня відбулася запланована ротація захисників Савур-могили. Після ротації групи "Крим" Гордійчук лишився на Савур-могилі та продовжував коректування вогню. На Савур-Могилі кам'янецькі сапери перебували з 18 по 24 серпня, відходили по російських тилах 60 кілометрів та наприкінці потрапили в "Іловайський котел".

25 серпня група Гордійчука відійшла з кургану. Контроль над висотою перейшов до російських бойовиків.

У боях 7—31 серпня 2014 року полягло 368 українських бійців, 18 вважаються зниклими безвісти.

На Донбасі виявили масові поховання українських військовослужбовців: в урочищі Савур-Могила (до 25 загиблих), в населеному пункті Побєда (до 50 загиблих), у Харцизьку (до 50 загиблих), у Дмитрівці (кількість масового захоронення уточнюється).

Зараз ви читаєте новину «Почалися бої за Савур-Могилу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі