вівторок, 09 січня 2018 19:30

Коли розвалився СРСР, ми сказали: голодуватимемо, але Росії не присягнемо — Ігор Гордійчук

Курсантів з України в російському Омську під час розпаду СРСР не хотіли відпускати в Україну, а згодом навіть переконували присягнути на вірність РФ.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів Герой України, генерал-майор Збройних сил України, начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна Ігор Гордійчук.

Автор: Сергій Старостенко
  Ігор "Сумрак" ГОРДІЙЧУК, 45 років, Герой України, генерал-майор ЗСУ. Нині очолює Київський військовий ліцей імені Івана Богуна
Ігор "Сумрак" ГОРДІЙЧУК, 45 років, Герой України, генерал-майор ЗСУ. Нині очолює Київський військовий ліцей імені Івана Богуна

"Коли у школі питали, ким мрію бути, спочатку писав - водієм, як батько і хрещений. Потім - фермером. Подобалося, як зерно збирають. У четвертому класі написав, що хочу стати військовим. Більше мрію не змінював", - розповів Гордійчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нам бракує людей, які вірять у себе - капелан Андрій Зелінський

За його словами, за радянських часів вступити до українського військового вузу вихідцям з України було дуже важко, потрібні були неабиякі зв'язки.

"Вибір дали такий: Омськ, Новосибірськ, Тбілісі, Владикавказ, Алмати, Баку. Порадили училище в Омську", - пояснив офіцер.

"1989-го побачили: щось не так. "Радіо "Свобода" почали слухати, читати книжки Віктора Суворова. Зрозуміли, що Союз побудований на брехні. Коли він розвалився, нас не хотіли відпускати з Омська".

Близько семи десятків курсантів були з України. Написали рапорт, що їдемо додому. Коли дійшло до присяги Росії, сказали: "Голодуватимемо, але не присягнемо". Ледве забрав документи. Поїхав до столиці

"Я з україномовної сім'ї, з Рівненської області. Це 100 відсотків моя культура. Тому сумнівів не було ніяких", — пояснив своє прагнення повернутись в Україну офіцер.

"Не можна сказати, що за одну ніч і свідомість змінилася. Ще в школі батьки моїх однокласників виграли путівку в Фінляндію. Повернувшись, вони розказали, як люди живуть там. Хоч ми ще діти були, нам 14-15 років. Але побачили, що все побудовано на неправді. Точно так, як зараз робиться в імперії зла — в Російській Федерації. Повне зомбування, повна інформаційна блокада".

За словами офіцера, саме це спонукає його наголошувати курсантам ліцею на необхідності досконало вивчати англійську мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перемога - це більше, ніж остання куля: це зміна суспільства - капелан Андрій Зелінський

"Хоч зараз Україна йде цивілізованим, демократичним шляхом, але я вимагаю, щоб вони обов'язково знали англійську. Аби мали доступ до інформації, до англомовних джерел. Читали європейську, американську пресу. Могли швидко порівнювати, аналізувати", - сказав він.

Повну версію інтерв'ю з Ігорем Гордійчуком читайте в свіжому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Коли розвалився СРСР, ми сказали: голодуватимемо, але Росії не присягнемо — Ігор Гордійчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі