пʼятниця, 30 червня 2023 07:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти відступають із втратами: показали свіжі карти боїв
6

Збройні сили України на фронті на Донбасі ведуть широкий наступ на Бахмутському напрямку. Просунулися на 1,2 км та на 1,5 км у напрямку Кліщіївки та Курдюмівки. Росіяни відступають з втратами.

Ситуація у Харківській та Луганській областях залишається напруженою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Запеклі бої на Донеччині тривають.

29 червня російські та українські війська продовжували обмежені наземні атаки на південь від Кремінної. Росіяни вели невдалі наступальні операції поблизу Роздолівки в 32 км на південний захід від Кремінної та Білогорівки. Російський військовий блогер стверджував, що українські сили атакували позиції РФ поблизу Кремінної.

ЗСУ тим часом захопили стратегічну ініціативу на Бахмутському напрямку і ведуть широкий наступ у цьому районі. Звільняють Кліщіївку: у цьому районі йдуть інтенсивні бої. ЗСУ витіснили росіян з позицій на західній околиці Бахмута. Тривають бої поблизу Берхівки. Звільнення домінуючих висот у Берхівці та Кліщіївці дозволить українським силам оперативно оточити російські сили в Бахмуті.

Російський військовий блогер стверджував, що українці просунулися вздовж траси Е-40 (Бахмут – Слов'янськ) поблизу Залізнянського та вели наступальні дії в напрямку Ягідного та Парасковіївки.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Окупанти перекинули невизначений полк ВДВ РФ із району Кремінної на Бахмутський напрямок для підсилення сил у цьому районі. 29 червня російські війська вели обмежені наступальні дії на ділянці фронту Авдіївка – Донецьк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ перехопили стратегічну ініціативу на Бахмутському напрямку

Українські сили просунулися на 1,3 км у західній частині Донецької та східній частині Запорізької областей. Встановили нові позиції на напрямку Рівнопіль – Володине.

ЗСУ закріпилися на нових позиціях біля Приютного, а війська РФ безуспішно атакували позиції зі Старомайорського на Рівнопільському напрямку. На геолокаційних кадрах, опублікованих 28 червня, нібито видно, як підрозділи російської 127-ї мотострілецької дивізії діють поблизу Времівського виступу.

29 червня українські воїни здійснили обмежені наземні удари на заході Запорізької області. ЗСУ продовжують просування на Таврійському напрямку. Деякі російські джерела повідомляли, що українські війська просунулися на північну околицю Роботиного.

Bellingcat оприлюднила супутникові знімки, які показують, що на початку травня російські війська збудували дамбу та рів навколо Токмака, намагаючись підготуватися до захисту від українських контрнаступальних операцій.

Джерело, пов'язане з російським БАРС, заявило, що армія РФ перекидає військову техніку в невизначені райони на східному (лівому) березі Дніпра. Тривають важкі бої. Українські сили зайняли позиції біля Антонівського мосту на лівому березі.

Кримське партизанське угруповання "Атеш" заявило, що російські війська збільшують свою присутність в Армянську для захисту ключових об'єктів інфраструктури на півночі окупованого півострова. У цьому районі Криму перебуває велика кількість співробітників ФСБ.

Росіяни встановили особливий режим контролю над кримським хімзаводом "Титан", а російська ПВК "Конвой" охороняє окупаційних чиновників Херсонської області, які відвідують поточні ремонтні роботи на мосту через Чонгар.

На Бахмутському напрямку – і на флангах, і безпосередньо у самому місті – йдуть цілодобові бої. Під тиском захисників росіяни змушені майже щодня залишати позиції.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти відступають із втратами: показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі