четвер, 19 жовтня 2017 17:12

НАТО не має зацікавленості в Україні - Пайфер

НАТО не має зацікавленості в Україні - Пайфер
Стівен Пайфер: "Коли з'явиться реальна можливість для членства в НАТО, ваша країна буде краще підготовлена". Фото: Апостроф

Екс-посол США в Україні Стівен Пайфер розповів, на що варто очікувати Україні щодо перспектив членства в Альянсі.

Експерт вважає, що Україні вступити зараз у НАТО складно через військові дії на Донбасі та окупацію Криму. Своїми думками політик поділився в інтерв'ю "Деловой столице".

"Я б не креслив графік у цьому питанні. Оскільки сьогодні у НАТО немає зацікавленості, щоб Україна вступала в нього або готувалася до цього процесу", - відповів Пайфер на запитання щодо перспектив членства України в Альянсі.

"Як ми можемо прийняти вашу країну в НАТО, коли Крим анексований, а частина Донбасу - окупована і там постійно йдуть активні військові дії?" - зауважив політик.

Експерт порадив займатися не планом дій вступу в Альянс, а втілювати щорічні плани Україна-НАТО та зосередитись на економічних реформах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни проти компенсацій за анексований Крим - дослідження

"А коли з'явиться реальніша можливість для членства України в НАТО, ваша країна вже буде значно краще підготовлена до такого серйозного кроку. І, можливо, це трапиться", - розповів він.

Крім того, Стівен Пайфер погодився з провокативним питанням, що проблема "вступу" полягає в тому, що більшість членів Альянсу бояться провокувати Москву.

"Так. І ми це бачили 2008 року. Насправді, поставити Україну на курс членства в Північноатлантичному альянсі - це дуже складно. Але ваша держава вже сьогодні може робити чимало, щоб підготувати себе до цього членства, навіть не піднімаючи питання про нього. Тому я знову повторю: складіть план дій та упроваджуйте його в життя. Бо Україна часто не виконує своїх обіцянок, що завдає шкоди її репутації в штаб-квартирі НАТО", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи обстрілами не пустили місію ОБСЄ до камер відеоспостереження

Політик зауважив, що європейські політики не розмінюватимуть позиції щодо України на свої інтереси. Зокрема, французький президент Еммануель Макрон близький до того, щоб змінити позицію щодо Україну на вплив у Сирії.

"Вісім місяців тому я чув про схожу історію. Нібито президент США Дональд Трамп готовий обміняти певний вплив в Сирії на інтереси України. Але, на мій погляд, жодних підстав для подібних припущень ніколи не було. Я думаю, що французька версія історії - теж безпідставна. Можливо, у французів цілком можуть бути свої інтереси в Сирії. Але, я думаю, що і французи, і німці зацікавлені в досягненні такого врегулювання конфлікту на Донбасі, яке забезпечить стабільність і незалежність України", - наголосив Пайфер.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов переніс візит до штаб-квартири НАТО у Брюсселі. Причини рішення не уточнюють.

Зараз ви читаєте новину «НАТО не має зацікавленості в Україні - Пайфер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі