вівторок, 31 жовтня 2017 19:10

Нас залишилось у лікарні четверо, а потік поранених був безперервний - головний лікар ЦРЛ в Попасній

Автор: Анатолій Гаєвський
  "Пацієнтів було повно. Оперували вдень і вночі" - Олександр Ковальчук
"Пацієнтів було повно. Оперували вдень і вночі" - Олександр Ковальчук

Після початку бойових дій у Луганській області в центральній районній лікарні міста Попасна залишилися всього 4 медичних працівники, тоді як потік пацієнтів збільшився в рази.

Про це в інтерв'ю для журналу "Країна" розповів головний лікар попаснянської ЦРЛ Олександр Ковальчук.

Він переїхав у Попасну в 2014-му році та став завідувачем хірургії лікарні, торік – головним лікарем. Коли почалися заворушення, більшість медпрацівників покинула лікарню, а потік поранених був безперервний.

"Було дуже весело. Усі розбіглися. Залишилися тільки я, анестезіолог, операційна сестра і ще один хірург, який розрахувався, але я його викликав. Пацієнтів було повно. Оперували вдень і вночі." — розповідає лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці розповіли, чого хочуть від Росії

Згодом ситуація полегшилася завдяки проекту Хоттабича (екстрена медична служба в АТО. – Gazeta.ua), у лікарні надавали тільки першу медичну допомогу, а потім поранених доставляли в Бахмут для подальшого лікування.

"Якось в голові не вкладалося. Ніхто не міг подумати, що таке станеться. Ми думали, що пошумлять, як в 2004-му, і розійдуться" — продовжує лікар.

Підлеглі Олександра Ковальчука, які працюють і працювали в Попасній в період бойових дій, хочуть отримати статус учасника війни, як їх колеги лікарі-добровольці, але поки ситуація зависла в міністерстві.

"Особисто мені цей статус не потрібен, я б іще півзарплати віддавав, аби тих бойовиків відігнали аж під Дон" - жартує головний лікар.

Повне інтерв'ю читайте у журналі "Країна" від 26 жовтня № 41.

Лікар-доброволець Артем Лебедєв в зоні АТО лікував до 90 людей в день

Зараз ви читаєте новину «Нас залишилось у лікарні четверо, а потік поранених був безперервний - головний лікар ЦРЛ в Попасній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі