середа, 08 серпня 2018 14:20

На Банковій родичі полонених в ДНР влаштували пікет: подробиці

На Банковій родичі полонених в ДНР влаштували пікет: подробиці
Полонених в ЛДНР військових вимагають звільнити їхні родички. Фото: Фейсбук

У Києві під стінами адміністрації президента дружини й сестри українських військових, які залишаються в полоні бойовиків ЛДНР, влаштували протест.

На Банкову прийшли рідні спецназівців із Кропивницького Сергія Глондаря, Олександра Корінькова з 3-го ОПСП, танкіста 1-ї ОТБр Богдана Пантюшенка, які потрапили в полон ще у січні-лютому 2015 року, передає Новинарня.

На пікет вийшли 5 жінок.

"Ми приїхали, щоб боротися за свободу наших родичів. Для нас результат – це звільнення хлопців. Ми знаємо, що все в руках президента", – сказала дружина Олександра Корінькова Юлія.

Напередодні сестра Сергія Глондаря Людмила Глондар анонсувала не одну, а низку "мирних акцій".

"Наші рідні, військовополонені солдати ЗСУ, вже четвертий рік марно проживають свої молоді роки без жодних прав і втрачають залишки свого здоров'я. Четвертий рік ми чекаємо виборів до різних країн, інавгурацію вищих посадових осіб, 18 січня, травня 2018-го, ЧС із футболу, які ніяким чином не вплинули на звільнення хлопців. Чекати більше немає чого. Маючи європейську підтримку, прекрасних дипломатів, єдиного офіційного переговірника — ми прагнемо результату! Із 8 серпня розпочинаємо ряд мирних акцій на підтримку тих, кого проти їхньої волі утримують вже досить довгий час. Закликаємо всіх небайдужих долучитися до нас, бо дана ситуація знову зависла у повітрі", – написала вона у "Фейсбуці".

У свою чергу, акцію прокоментувала учасниця гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко.

"На жаль, я не в Києві, тому не можу сьогодні підтримати цих жінок, з якими ми на постійному контакті. Маю лише підтвердити, що з початку року ми намагалися витягти хлопців і в рамках переговорного процесу, і через посередництво церкви, і через тиск міжнародних партнерів. Прізвища наших військових, за звільнення яких ми боремося, звучали й під час телефонних розмов президентів Порошенка і Путіна, ми передавали ці списки й спецпредставнику США з питань України Курту Волкеру, і в рамках консультацій в нормандському форматі міністрів закордонних справ і політрадників", - зазначила вона.

За її словами, українська сторона готова до компромісів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ впіймала ватажка взводу бойовиків, який кошмарив Нацгвардію

"Протягом цих місяців робили кілька пропозицій – на жаль, всі вони відкидаються РФ і ОРДЛО, які займають деструктивну позицію "всіх установлених на всіх установлених", підтверджуючи нам менше 30 наших (заручників в ОРДЛО), вимагаючи (віддати на обмін) майже 300, серед них громадяни РФ, "беркутівці" і т.д. На жаль, представники ОБСЄ на групі роблять вигляд, що не розуміють неприйнятність такої позиції, яка є несправедливою, нечесною і відсікає для України можливість боротися за українців в тюрмах РФ в обмін на росіян", – додала Геращенко.

За її словами, 21-22 серпня відбудуться наступні дводенні переговори ТКГ в Мінську, і тема заручників та політв'язнів буде ключовою.

27 грудня 2017 року відбувся обмін полоненими між українською стороною та бойовиками ОРДЛО. Під час обміну звільнили 74 українців. Пізніше на підконтрольну Україні територію повернули старшого солдата 92-ї бригади Романа Савкова. Його обміняли на засуджену Надію Козлову, яка вчинила серйозний злочин проти держави Україна.

Зараз ви читаєте новину «На Банковій родичі полонених в ДНР влаштували пікет: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі