середа, 11 листопада 2020 18:13

Міністри Зеленського закупили старий радянський брухт

Міністерство оборони України закупить у Чехії 152-мм гаубиці "Дана", розроблені в 70-х минулого сторіччя.

"Учора комітет з оборони Верховної Ради розглянув внесення змін до Держоборонзамовлення-2020 (так, зміни до річного плану роботи оборонної промисловості вносять наприкінці року, не дивуйтеся цьому бардаку). Внести зміни необхідно, тому що Мінборони уклало контракт на екстрену закупівлю в Чехії самохідних гаубиць "Дана" М2 – близько 30 одиниць. Пояснити закупівлю чеських гаубиць "Дана" чимось, крім корупції, я не можу – адже ці гаубиці ВСУ абсолютно не потрібні", – пише головний редактор "Цензор.нет" Юрій Бутусов у Facebook.

Навколо морально застарілої чеської зброї виник скандал і за минулого міністра оборони Степана Полторака. Завдяки розголосу гаубиць ніхто не купив.

"Проте зараз міністр оборони Андрій Таран цю ганебну угоду все-таки уклав. Неприємно вражає, що головком ЗСУ Руслан Хомчак цю угоду схвалив", – зазначив він.

Купівля "Дани" суперечить інтересам України.

"Дана" М2 – це чеська самохідна гаубиця. Її знаряддя - радянська система 152 мм Д-20. Вона підходить під застарілий снаряд з трохи подовженим стовбуром. Дальність стрільби цього знаряддя — 20 км, що на 4 км меньше, ніж в її російського аналога 1983 року.

2018 року чехи зняли її з озброєння та перейшли на калібр 155 мм, що є стандартами НАТО. Списані гаубиці продають третім країнам.

На калібр 155 мм з довжиною ствола 52-го калібру держави Північноатлантичного альянсу НАТО перейшли 1989 року. Таке озброєння вражає ціль на відстані в 30 км, а активно-реактивним снарядом — на 40.

"З огляду на далекобійність основних російських САУ "Мста-С" і "Коаліція" в "Дани" немає ніякої можливості дістати їх в контрбатарейній боротьбі. Невелика дальність стрільби не забезпечує маневру вогнем, можливість вражати цілі далеко в тилу противника, що в сучасній війні, як показав Карабах, має ключове значення (на пострадянському просторі "Дана" є на озброєнні тільки в Азербайджану - 18 одиниць, один дивізіон, ця країна закупила, мабуть, в експериментальних цілях, багато різних систем артилерії, там і дивізіон російських "Мста-С", і батарея 155 мм ізраїльських АТМОС, причому основні інвестиції азербайджанці зробили в РСЗВ)", - пише журналіст.

Окрім цього, в Україні нема снарядів для чеської гаубиці. У світі більше не використовують снарядів 152 мм. В ціні вони не відрізняються від сучасних 155 мм снарядів за стандартами НАТО.

"Гаубиця - це засіб доставки снаряду до цілі, так навіщо ми закуповуємо застарілий засіб доставки, якщо різниці в ціні снаряда немає? Під 155 мм випускається широка номенклатура боєприпасів. У разі війни з РФ ми легко змогли б отримувати снаряди з будь-якої країни НАТО. Все це не враховується. Абсурд", - пише Бутусов.

Замість купівлі морально застарілої, але дорогої військової техніки можна закуповувати сучасні зразки озброєння.

"Якщо відмовилися від доведення до розуму своєї "Богдани", так давайте візьмемо готове знаряддя, яке нам забезпечить перевагу над росіянами. "Цезар" відповідає всім стандартам НАТО, ціна закупівлі великої серії становить, згідно з відкритими джерелами, не більше 2,5 мільйонів доларів за одиницю. Є й дорожчі зразки озброєння - можна купити, наприклад, модифікацію "Дани" під калібр 155 мм - їх випускає Словаччина під маркою "Сусана-2", це відмінна система, теж на "Татра". Але "Цезар" – оптимальний для нас за критерієм "вартість – ефективність", - пише він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пів тисячі прокурорів отримали статус учасника бойових дій

Юрій Бутусов наголошує на тому, що цьогоріч державного оборонного замовлення не виконали. Тобто грошей не витрачали.

Генерал-лейтенант Збройних сил України Михайло Забродський бачить у цьому корупційну складову.

"Важко обґрунтувати ідею закупівлі 152-мм самохідної гаубиці vz.77 "Дана-М2", артилерійської системи, яку сама ж Чехія наразі розглядає як застарілу артилерійської систему, намагаючись реалізувати САУ "Дана" третім країнам, водночас власні збройні сили Чехія планує забезпечити 155 мм стандартизованою з країнами НАТО, самохідною гаубицею "Цезар" (CAmion Equipe d'un Systeme d'ARtillerie), виробництва компанії Nexter, Франція", - пише він.

Російські найманці продовжують облаштовувати свої передовї позиції та встановлювати мінні загородження на тимчасово окупованій території в Донецькій и Луганській областях.
Про це повідомив речник Міноборони Михайло Шаравара під час брифінгу.

Зараз ви читаєте новину «Міністри Зеленського закупили старий радянський брухт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі