вівторок, 23 листопада 2021 19:30

"Їхні сили не такі вже й боєздатні" – Муженко про ймовірність наступу росіян

"Їхні сили не такі вже й боєздатні" – Муженко про ймовірність наступу росіян
Віктор Муженко: "Нам зараз необхідна техніка та летальне озброєння для посилення протиповітряної, протиракетної оборони й військово-морських сил. Перелік майна, якого потребує Україна, вже затвердили. Питання в реалізації та масштабах". Фото: Тарас Подолян

Україна готова себе захистити в разі наступу росіян, але обмежена у засобах. Маємо посилити протиракетний щит і ракетну компоненту з можливістю завдавати удари на велику глибину.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів колишній начальник Генштабу Віктор Муженко.

"Україна показує готовність захищати себе вже восьмий рік війни, – сказав він. – Але наскільки ми забезпечені всім необхідним у разі широкомасштабного наступу РФ? Є критичні моменти, які потребують вирішення. Існують різні сценарії початку російської агресії. Наприклад, повітряно-наступальна операція – ракетні удари, які росіяни застосували в Сирії. Наскільки наш протиракетний щит може гарантувати безпеку? Також незрозуміло, чи готове наше політичне керівництво приймати рішення про удар у відповідь".

Муженко наголошує, що Україні потрібна практична, матеріальна підтримка від Заходу: "Нам зараз необхідна техніка та летальне озброєння для посилення протиповітряної, протиракетної оборони й військово-морських сил. Перелік майна, якого потребує Україна, вже затвердили. Питання в реалізації та масштабах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові готові знищувати диверсантів з Білорусі

Росіяни розгортають свої угруповання на кордоні України. Розуміють, що в нас немає сил і засобів, щоб завдати упереджувального або ефективного удару у відповідь на велику глибину – до 500 км, зазначає Муженко.

"Важливо, якою буде реакція Польщі і Литви на провокації, що тривають на кордоні (2 листопада виданням Politico оприлюднені знімки, зроблені в районі міста Єльня Смоленської області РФ, поблизу траси Москва-Мінськ. На них – скупчення бронетанкових частин, танків та самохідної артилерії разом із наземними військами неподалік кордону з Білоруссю. – Gazeta.ua). Наскільки далеко дадуть Росії зайти у погрозах. Тоді буде зрозуміло, чи залишиться Україна сам-на-сам з РФ, чи буде в загальній системі глобальної безпеки", – каже генерал.

Навесні цього року так само відбувалося переміщення російських військ. Москва показувала готовність до ескалації. Вона досягла мети – відбулася зустріч президентів США і РФ, вважає Муженко.

"На півроку загострення зупинилося. Зараз почався наступний етап. Москва не відмовилась від агресивних намірів. Кінцева мета – взяти під контроль всю Україну. Російські навчання на всіх етапах мали мету залякати. Але їхні сили не такі вже й боєздатні. Й чи готові вони до жорсткого опору і масових втрат. Українське суспільство вже довело свою спроможність 2014-го. Вторгнення на нашу територію не буде легким для росіян. Але воно не буде легким і для України", – підсумовує він.

Повне інтерв'ю з Віктором Муженком читайте в журналі "Країна"

31 жовтня видання The Washington Post повідомило, що Росія стягує війська і техніку до українських кордонів. Міноборони, секретар РНБО, парламентський комітет нацбезпеки це заперечували. Називали дезінформацією, пропагандою і тиском. Однак 11 листопада президент Володимир Зеленський у відеозверненні визнав: на кордоні стоять понад 100 тис. російських військових.

Зараз ви читаєте новину «"Їхні сили не такі вже й боєздатні" – Муженко про ймовірність наступу росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі