пʼятниця, 22 липня 2022 13:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Гайдай розповів, завдяки чому можна було вибити росіян з Луганщини

Гайдай розповів, завдяки чому можна було вибити росіян з Луганщини
Російським окупантам поки не вдалося вийти до адмінкордонів Луганщини. Фото: t.me/luhanskaVTSA

Російським окупантам поки не вдалося вийти до адмінкордонів Луганщини. Однак майже вся територія області захоплена.

Теоретично можна було б уникнути окупації Луганщини, якби міжнародні партнери передали зброю Україні на тиждень-два раніше. Українські бійці навіть могли б відбити Сіверськодонецьк. Так вважає голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, про що сказав в інтерв'ю УНІАН.

"Якби зброя прийшла раніше, то, в принципі, ми могли б відбити навіть Сіверськодонецьк. Проблема в тому, що у росіян величезна кількість радянської артилерії. Так, Росія вся іржава, застаріла та пафосна. Але десять старих танків — це все одно десять танків на полі бою. Людей і техніки у них дуже багато. Під артилерію у них цілі міста "забиті" снарядами", – розповів він.

Окупанти зазвичай обстрілювали українські позиції чотири години поспіль, один раз пішли в атаку, за словами Гайдая. Однак іноді ворожий вогонь не припинявся добу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни атакували Донеччину з новою силою: багато загиблих і поранених

Очільник Луганської ОВА наголошує: без артилерії російські загарбники на полі бою "взагалі ніякі". Ворог знищував Сіверськодонецьк саме завдяки танкам та артилерії.

"Коли вони тільки заходили в Сіверськодонецьк, кадировці, повіривши власній пропаганді про повне захоплення міста, закріпилися в готелі "Мир" та звідти знімали відео – розстрілювали повністю розбитий будинок з гранатометів, хоча наших там не було. Врешті, коли росіяни просунулись на кілька будинків чи одну вулицю, "гуляли" там, то попались на свою ж брехню – саме в ту частину міста зайшли наші підрозділи. Тоді загинуло дуже багато росіян, зокрема і самих кадировців, які просто не розуміли, що відбувається… Як показала практика, у вуличних боях вони постійно програвали", – сказав Гайдай.

21 липня українським захисникам вдалося зупинити штурм окупантів, які атакували з території Лисичанського нафтопереробного заводу в Луганській області. Ворог зазнав втрат та відійшов, повідомив Гайдай. Загарбники тиснуть майже із кожного захопленого населеного пункту Луганщини. 21 липня завдали два ракетних та два авіаудари, здійснили п'ять артобстрілів та ще два – із застосуванням мінометів, за даними Гайдая.

Зауважив, що подекуди окупантам вдається наблизитися до позицій Збройних сил України настільки, щоб була змога застосувати танковий резерв.

Російський наступ в Донецькій області, ймовірно, закінчиться без захоплення Слов'янська чи Бахмута, переконані в американському Інституті вивчення війни (ISW).

Окупанти продовжують здійснювати незначні атаки на північний захід від Слов'янська і навколо району Сіверська і Бахмута, не захопивши жодної значущої території, наголосили аналітики.

Зараз ви читаєте новину «Гайдай розповів, завдяки чому можна було вибити росіян з Луганщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі