четвер, 16 березня 2023 08:04

Спецтема: Війна Росії проти України

Бої за Бахмут і Вугледар: аналітики ISW оновили карти війни в Україні
5

Російські окупанти на півдні будують нові укріплення в Запорізькій та Херсонській областях.

На фронті на Донбасі ворог продовжує безуспішні наступальні операції під Вугледаром, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Водночас ситуація на сході Харківщини та заході Луганщини залишається напруженною.

Російські війська не здійснювали жодних підтверджених наземних атак на північний захід від Сватового 15 березня. Міністерство оборони Росії стверджує, що шість російських штурмових груп 6-ї загальновійськової армії нібито захопили частину невизначеної промислової зони на Куп'янському напрямку, але в ISW не можуть підтвердити цю заяву.

15 березня російські війська здійснили обмежені наземні атаки вздовж лінії Сватове ‒ Кремінна. Вели невдалі наступальні дії в районі Білогорівки в 12 км на південь від Кремінної та Спірного, що 26 км на південь від міста.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російська 144-та мотострілецька дивізія веде позиційні бої вздовж лінії Площанка ‒ Балка Журавка на північний захід від Кремінної та в 5 км на південний захід від Діброви.

Російське джерело стверджує, що російська армія атакувала Білогорівку, Невське у 18 км на північний захід від Білогорівки та Макіївку, а також просунулися до Ямполівки, що в 17 км на захід від Кремінної.

Український танк на Луганщині скористався туманною погодою, щоб завдати раптового вогневого удару по російських позиціях за 20 км поблизу Лисичанська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збитий літак і знищений ЗРК: найголовніше зі зведення ЗСУ

Бої на Донбасі тривають. Цей напрямок залишається найгарячішою точкою фронту. Вчора російські війська продовжували наступати у Бахмуті та його околицях. Геолокаційні кадри, опубліковані 14 березня, показують, як сили групи "Вагнер" б'ються за нові позиції приблизно в 4 км на північний захід від Бахмута. Це вказує на те, що вони просунулись на північний захід від Бахмута в напрямку лінії Богданівка ‒ Хромове.

Російські війська також просунулися до нових позицій у північному Бахмуті, на схід від комплексу АЗОМ. Власник і фінансист групи "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що його бойовики захопили Залізнянське в 9 км на північний захід від Бахмута і "розширюють оточення" міста.

ПВК "Вагнер" могла здійснити додаткові поступові наступи на північний захід від Бахмута в районі Богданівки, Дубово-Василівки та Оріхово-Василівки. Ці досягнення зможуть дозволити російським військам відкрити шлях просування до Сіверська приблизно 30 км на північний схід від міста.

Російські так звані військові блогери також стверджують, що бойовики Пригожина продовжують бої в тунелях комплексу АЗОМ на півночі Бахмута і просунулися через вулицю Корсунського в бік Бахмутського індустріального технікуму на півдні міста. Російські джерела повідомляли про бої біля Іванівського в 5 км на захід від Бахмута і стверджували, що Збройні сили України контратакують у цьому районі.

Водночас ЗСУ відбили російські атаки на північний захід від Бахмута в районі Оріхово-Василівки (12 км на північний захід), Ягідного (1 км на північний захід), Богданівки (6 км на північний захід) і на захід від Бахмута в районі Хромового (3 км на захід).

15 березня російські війська продовжили наземні атаки на лінії фронту Авдіївка ‒ Донецьк. Вели безуспішний наступ у районі Авдіївки поблизу Степового, Кам'янки (4 км на північний схід від Авдіївки), Північного (5 км на захід від Авдіївки), Новокалинового (13 км на північний захід від Авдіївки). А також на північно-західній околиці Донецька поблизу Невельського, Первомайського та Водяного, на південно-західній околиці Донецька в районі Мар'їнки, Побєди та Новомихайлівки.

Продовжили наступ окупанти і на заході Донецької області. Вели безуспішні наступальні дії в районі Вугледара, за 30 км на південний захід від Донецька.

14 березня Міністерство оборони України опублікувало зображення російського щоденника, знайденого біля Вугледара, на якому показано величезні втрати під час російських штурмів у цьому районі. У щоденнику йдеться про те, що під час штурмів протягом чотирьох днів вижили 57 із 434 російських солдатів, відправлених у бої, що становить трохи більше 13%.

Російські загарбники використовують на фронті в Україні так звані штурмові загони. Вони об'єднали штурмові підрозділи до структур батальйонів, полків і бригад ворога. Про нову тактику окупантів розповів американський Інститут вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Бої за Бахмут і Вугледар: аналітики ISW оновили карти війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі