вівторок, 25 липня 2023 11:33

Бойовики вбили 16-річного хлопця за стрічку в кольорах українського прапора

Бойовики вбили 16-річного хлопця за стрічку в кольорах українського прапора
Троє бандитів вбили 16-річного хлопця за проукраїнську позицію. Фото: vchasnoua.com

25 липня (за іншими даними 27 липня) 2014 року троє бандитів так званої ДНР вбили 16-річного жителя Краматорська Степана Чубенка.

Хлопця затримали 23 липня в Донецьку бойовики так званої групи "Керч" Вадим Погодін на прізвисько "Керч", Максим Сухомлинов "Буба" та Юрій Москальов "Жора".

До війни Степан навчався в краматорській ЗОШ № 12, захоплювався футболом, був воротарем місцевої юнацької команди "Авангард", вболівав за донецький "Шахтар" і мріяв стати професійним футболістом. Разом з друзями організував команду КВК, допомагав Краматорському дитячому будинку, дуже любив дітей.

З початком "російської весни" Степан зайняв чітку проукраїнську позицію, з юнацьким максималізмом доводив незгодним, що Україна — єдина та неподільна. Брав участь у мітингах у Краматорську, допомагав українським військовим, які прибули в місто.

Коли у квітні 2014 року сепаратисти захопили Краматорськ, мати відвезла Степана до родичів у Росію, однак через місяць він повернувся.

У липні 2014-го хлопець був в гостях у друга в Києві. 23-го липня повертався додому через Донецьк, де був затриманий бойовиками з батальйону "Керч". За різними версіями, Степана затримали за синьо-жовту стрічку на рюкзаку та шарф львівського футбольного клубу "Карпати", або після того, як він вступив в словесну перепалку з бандитами, відстоюючи позицію неподільної України.

Хлопця сильно побили, катували, а потім убили п'ятьма пострілами.

Мати Степана — Сталіна Чубенко домоглася, щоб окупанти затримали вбивць сина. Однак пізніше їх відпустили, після чого всі троє покинули Донецьк.

Вадим Погодін за запитом України був затриманий в анексованому Криму, але окупаційний суд визнав його невинним і відпустив. Зараз він вільно живе в Криму та навіть займає досить високу посаду в окупантів.

Юрія Москальова затримали в Росії, але також відпустили. Де знаходиться Максим Сухомлинов, наразі невідомо. Всі троє оголошені в розшук Інтерполом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вибиті всі зуби, багато переломів" — як бойовики закатували 16-річного хлопця

Український суд Торецька Донецької області 10 листопада 2017 року визнав бойовиків винними у вбивстві підлітка та засудив їх до довічного ув'язнення заочно.

У 2016 році Степан Чубенко був відзначений недержавним орденом "Народний герой України", у 2018-му — орденом "За мужність" III ступеня (посмертно).

З 2015-го на честь краматорського патріота у його рідному місті проводиться футбольний турнір.

21 листопада 2016 року в школі, де навчався Степан, відкрили меморіальну дошку, а 23 вересня 2017-го таку пам'ятну дошку відкрили біля входу на стадіон "Авангард".

Мама Степана, як і раніше, сподівається, щоб вбивці її сина будуть спіймані та покарані.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики вбили 16-річного хлопця за стрічку в кольорах українського прапора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі