понеділок, 26 квітня 2021 20:24

Азербайджан і Туреччина спільно змогли: волонтер розповів, як перемогти Росію

Азербайджан і Туреччина спільно змогли: волонтер розповів, як перемогти Росію
Михайло Макарук: "Нам варто вивчати досвід Азербайджану в Нагірному Карабаху". Фото: Сергій Старостенко

Зміцнення зв'язків з Туреччиною дуже вигідне для України. Турецька армія – одна з найпотужніших у світі. Використовуючи військовий досвід Туреччини та її союзника Азербайджану, ми можемо оптимізувати власні Збройні Сили. Про це журналу "Країна" розповів волонтер, речник міжнародної волонтерської розвідувальної спільноти InformNapalm Михайло Макарук.

"Турки здійснили колосальний прорив у військовій сфері, – зазначає він. – У Європі є дві країни з найпотужнішим військово-промисловим комплексом – Швеція і Туреччина. Швеція виробляє власні підводні човни, літаки, бронетехніку, стрілецьку зброю, ракети. Туреччина сама виробляє ЗРК, субмарини, гелікоптери, літаки, безпілотники. Нещодавно турки протестували лазерну зброю наземного типу. Турецькі збройні сили – друга за потужністю армія НАТО. Вони закуповували старі кораблі й підводні човни, переробляли і таким чином зміцнювали флот. Відбувається політичний ренесанс Туреччини. Після І світової війни вона сто років не мала права видобувати корисні копалини і виробляти пальне. Південь Туреччини, що межує із Сирією – це нафто- і газоносний регіон. Туреччина прагне перетворитися з регіонального на глобального гравця".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина підтримує курс України до НАТО, чим дратує Кремль - експерт

Чи вплине якось на стан ЗСУ угода між Україною і Туреччиною про спільне виробництво безпілотників "Байрактар"? Волонтер вважає, що так:

"Петро Порошенко був хорошим дипломатом і оратором. Він зустрічався з Ердоганом, домовлявся з ним про купівлю безпілотників. Рівно через три години після їхньої розмови було укладено угоду. В Ердогана свої інтереси в Україні. Туреччина сприймає нас як додатковий бар'єр від Росії. І ще одне – там проживає 4,5-мільйонна кримськотатарська діаспора, яка дуже болюче переживає окупацію Криму Росією.

Щодо ефективності безпілотників "Байрактар" – питання в кількості і в тому, чим вони будуть споряджені. Якщо використовувати їх лише для розвідки – нічого вони не змінять. Враховуючи, що в нас зараз проблеми з авіацією, а безпілотників практично нема – це є один зі шляхів утримання повітряних сил на рівні. Турецькі безпілотники вже показали свою потужність і повну недієздатність російської ППО".

Україні варто вивчати досвід Азербайджану у Нагірному Карабаху, наголошує Михайло Макарук.

"Азербайджан – стратегічний союзник Туреччини. Вони спільно перемогли Росію, продемонструвавши її провал у дипломатії, принизивши їхнього союзника Вірменію. Паралельно Азербайджан домовляється з Туркменістаном, що повністю вийшов з-під російського впливу, про створення спільного газопроводу по дну Каспійського моря. Останні 20 років азербайджанські солдати навчалися не у російських військових вишах, а у турецьких, американських, європейських. Чотири роки поспіль скуповувалися старі літаки Ан-2 – "кукурузники" – для створення безпілотників. Азербайджанці, заручившись дипломатичною підтримкою потужного союзника – Туреччини – провели блискавичну успішну операцію в Нагірному Карабаху. Цей досвід варто вивчати і нам. Це новий військовий метод. Азербайджан досяг максимуму з того, що планував", – підсумовує він.

Українські моряки візьмуть участь у навчаннях військово-морських сил Туреччини Dogu Akdeniz 2021. Військово-морські Сили ЗСУ вже взяли участь у початковій конференції з планування навчання.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджан і Туреччина спільно змогли: волонтер розповів, як перемогти Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі