пʼятниця, 29 грудня 2023 11:01

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики показали на картах, де просунулись ЗСУ
9

Карти боїв ISW
Фото: understandingwar.org/
Карти боїв ISW
Карти боїв ISW
Карти боїв ISW
Карти боїв ISW

Сили оборони продовжують вести запеклі бої одразу на кількох напрямках.

ЗСУ просунулися поблизу Бахмута на південний схід від Кліщіївки та продовжують утримувати позиції на лівобережжі Херсонщини, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Тим часом ситуація в Харківській та Луганській областях залишається напруженною.

28 грудня російські та українські війська продовжили бойові дії вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна. Підтверджених змін на лінії фронту не було.

Російські та українські джерела повідомили про позиційні бої на північний схід від Куп'янська в районі Синьківки, Іванівки та озера Лиман. А також на захід від Кремінної в районі Серебрянського лісу, Торського, Діброви та Григорівки.

Російські блогери стверджують, що сили РФ незначно просунулися поблизу Спірного (на північний схід від Бахмута) і безуспішно атакували біля Веселого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад пів сотні зіткнень за добу: Генштаб дав ранкове зведення

ЗСУ просунулися поблизу Бахмута. Ймовірно, протягом минулого тижня вони продовжували позиційні бойові дії. Геолокаційні кадри від 20 грудня показують, що українські сили незначно просунулися на південний схід від Кліщіївки.

Інтенсивність боїв під Бахмутом знизилася, але російські війська продовжують спроби захопити Богданівку, просунутися до Часового Яру і відновити втрачені позиції поблизу Кліщіївки та Андріївки. Декілька військових блогерів відзначили, що російським військам важко захопити Богданівку, оскільки вона розташована в низині, що дозволяє українським силам контролювати вогневі позиції російських позицій.

Позиційні бої тривають на північний захід від Бахмута поблизу Богданівки та Хромового; на захід від Бахмута біля Іванівського; і на південний захід від Бахмута біля Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки.

Геолокаційні кадри, опубліковані 28 грудня, показують, що війська РФ незначно просунулися поблизу Авдіївського коксохімічного заводу на північний захід від міста. Російські війська нібито просунулися до 800 м від Сіверного, поблизу Очеретиного вздовж залізниці та в промисловій зоні.

Російські та українські джерела стверджують, що позиційні бої тривали на північний захід від Авдіївки, на схід від Новобахмутівки та біля Степового, а також на південь від Авдіївки біля Первомайського, Невельського та Сіверного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія втратила 13 танків і понад 850 солдатів - подробиці

Російські війська збільшили кількість плануючих бомбових ударів літаками Су-34 і Су-35 на Таврійському напрямку, куди входять Авдіївка, захід Донецької та Запорізької областей.

Сили РФ атакували на захід від Донецька поблизу Мар'їнки та Георгіївки та на південний захід поблизу Новомихайлівки та Побєди. Російські війська безуспішно атакували в районі кордону Донецької та Запорізької областей на південь від Новодарівки.

Нещодавно опубліковані геолокаційні кадри підтверджують, що російські війська нібито зайняли Дорожнянку, на південь від Гуляйполя. Російські сили стверджують, що діють у Дорожнянці з грудня 2022 року.

Російські та українські джерела стверджують, що позиційні бої відбулися біля Вербового та Роботиного. Російський блогер стверджував, що війська РФ завдали плануючого бомбового удару по Оріхову.

Українські сили утримують позиції на східному (лівому) березі Херсонської області станом на 28 грудня, але ні російські, ні українські війська не досягли підтверджених успіхів у цьому районі.

Українські та російські джерела стверджували, що позиційні бої тривали на східному березі, включно з Кринками. Повідомляється, що під Кринками діють підрозділи російського добровольчого батальйону "Маргелов".

Найважчим місяцем на Таврійському напрямку цьогоріч для Збройних сил України став грудень. Про це 28 грудня заявив речник обʼєднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку, полковник Олександр Штупун в ефірі національного телемарафону.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики показали на картах, де просунулись ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі