понеділок, 18 вересня 2023 10:44

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: карти боїв
8

Збройні сили України на Донбасі просунулися на ділянці Авдіївка – Донецьк та на схід від Красногорівки.

Ситуація в Харківській та Луганській областях досі напружена, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Бої у Донецькій області тривають.

Росіяни проводять диверсійні дії поблизу державного кордону, щоб не допустити перекидання українських сил на інші напрямки. Українські війська 17 вересня звільнили від російських окупантів Кліщіївку.

Війська РФ збільшують щільність мінно-вибухового загородження вздовж кордону в Бєлгородській області. Російський "воєнкор" стверджував, що періодичні бойові дії відбуваються на кордоні поблизу Стрілечої в 25 км на північний схід від міста Харкова.

Аналітики ISW показали актуальні карти контрнаступу
Фото: understandingwar.org
Аналітики ISW показали актуальні карти контрнаступу
Аналітики ISW показали актуальні карти контрнаступу
Аналітики ISW показали актуальні карти контрнаступу
Аналітики ISW показали актуальні карти контрнаступу

Геолокаційні кадри, опубліковані 17 вересня, показали, що російські сили незначно просунулися на південь від Діброви. Окупанти намагаються перегрупуватися вздовж лінії Куп'янськ – Сватове після невдач біля Новоєгорівки.

17 вересня українські війська наступали на південний захід від Бахмута. ЗСУ обстріляли російські сили на околицях Кліщіївки та змусили їх відступити. Додаткові геолокаційні знімки, опубліковані 16 вересня, показують, що Сили оборони досягли успіхів на схід від Оріхово-Василівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сили оборони звільнили ще понад 7 кв. км території

17 вересня російські війська здійснили контратаку в районі Бахмута, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Російські сили наразі мають 52 тис. особового складу, розгорнутих на Бахмутському напрямку. Українські сили відбили п'ять російських штурмів у районі Кліщіївки та Білої Гори, а також контратаки росіян у районі Андріївки та Курдюмівки.

Сили оборони здійснили обмежені наземні удари на ділянці Авдіївка – Донецьк і просунулися вперед. Геолокаційні кадри від 16 вересня показують, що українці просунулися на схід від Красногорівки.

Російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Авдіївки, Сєверного та Мар'їнки. Окупанти щодня проводять від 10 до 15 штурмів біля Мар'їнки мотострілковими підрозділами, а також зведеними підрозділами "Шторм" і "Шторм-Z".

Російські джерела, зокрема й Міноборони РФ стверджували, що українські війська продовжують обстріли вздовж лінії Новодонецьке – Новомайорське, поблизу Старомайорського та неподалік Приютного. Декілька російських джерел повідомили, що бойові дії в цьому секторі переважно мають позиційний характер.

Армія РФ вела також безуспішні наступальні дії поблизу Новодарівки та Рівнопілля.

Сили РФ наступали в напрямку Урожайного. Один російський військовий блогер зазначив, що підрозділи батальйону "Восток" і формування "Каскад" із так званої ДНР обороняються від українських атак на цьому напрямку.

Українські військові джерела повідомили, що ЗСУ продовжували наступальні дії на Мелітопольському напрямку та досягли успіху на невстановлених ділянках.

Російські "воєнкори" стверджували, що важкі бої тривали вздовж лінії Роботине – Вербове, зокрема в напрямку Новопрокопівки.

Міноборони РФ заявило, що російська ППО нібито збила чотири українські безпілотники над північно-західним і східним узбережжями Криму рано вранці 17 вересня.

Розпочалася 572-га доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Тривають наступальної операції на Мелітопольському напрямку та ведуть наступальні дії на Бахмутському напрямку. ЗСУ знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах. На Мелітопольському напрямку Сили оборони завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, змушують ворога відходити із займаних позицій.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала дев'ять ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Підрозділами ракетних військ уражено два райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки росіян, два зенітно-ракетних комплекси, 11 артилерійських засобів, три склади боєприпасів та станція РЕБ окупантів.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі