пʼятниця, 09 грудня 2022 07:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Американські аналітики розповіли про ситуацію на Донбасі: нові карти боїв
4

Росіяни стягують сили в район Сватового на Луганщині, тоді як українські сили продовжують контрнаступ на півдні та певних ділянках фронту на сході.

Контрнаступ Збройних сил України на сході Харківської та заході Луганської областей триває, свідчать свіжі мапи Інституту вивчення війни (ISW).

Російські окупанти здійснили обмежений штурм на північний схід від Харкова, ймовірно, намагаючись провести розвідку та зафіксувати українські сили на міжнародному кордоні в Харківській області. ЗСУ відбили російський штурм поблизу Тернової Харківської області за 40 км на північний схід від Харкова. Росіяни проводили попередній штурм поблизу Тернової, далеко від районів, охоплених східноукраїнським контрнаступом, в надії утримати українські сили.

Ворог в Луганській області посилив позиції та провів обмежену контратаку поблизу Сватового. Водночас українські захисники відбили російський штурм біля Стельмахівки за 16 км на північний захід від Сватового.

Російські війська нещодавно перекинули свої ВДВ з Херсонської області до Сватового. Частини 1-ї гвардійської танкової армії РФ, імовірно, розгорнулися вздовж лінії оборони поблизу міста. Водночас росіяни завершили майже безперервну систему окопів уздовж 60 км між Сватовим і російським кордоном.

Російська армія стягнула велику кількість сил у район Сватового. Раніше ISW оцінював, що російські сили, можливо, готуються до збільшення темпів контратак у східній частині Харківської та західній частині Луганської областей, щоб запобігти очікуваному посиленню темпів контрнаступу України на сході цієї зими. Російські війська зміцнюють позиції в районі Сватового для проведення бойових атак і захисту від очікуваних українських контрнаступальних операцій.

Росіяни продовжили посилені контратаки в районі Кремінної на тлі контрнаступальних дій українських військ. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські атаки в межах 17 км на північний захід від Кремінної в районі Площанки та Червонопопівки та в межах 12 км на південь від Кремінної поблизу Білогорівки.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Південний фронт: ЗСУ підсмажили росіян на Запоріжжі

Міністерство оборони РФ стверджує, що російські війська продовжили вести наступ на захід від Кремінної в напрямку Лимана. Намагаються просунутися, використовуючи важку техніку та безпілотники. Водночас окупанти досягають незначних успіхів замість глибоких проривів у цьому районі та не можуть витіснити українські сили з позицій вздовж річки Балка Журавка за 16 км на північний захід від Кремінної. Українські сили вели штурм на північний захід від Кремінної в районі Червонопопівки. Російські війська тим часом намагаються перешкодити ЗСУ вийти на трасу Р-66 біля Червонопопівки.

Генштаб України повідомив, що російські війська продовжили регулярний вогонь непрямим наведенням уздовж лінії зіткнення на сході Харківської та заході Луганської областей.

На Донбасі 8 грудня російські війська продовжили наступальні дії навколо Бахмута. ЗСУ відбили російські штурми поблизу Бахмута; за 27 км на північний схід від Бахмута біля Білогорівки, Берестового, Яковліва, Бахмутського; і в межах 22 км на південь від Бахмута поблизу Опитного, Курдюмівки та Майорська.

Російські війська також вели штурм на південь від Бахмута в напрямку Кліщіївки. 8 грудня російські війська продовжили наступ у районі міст Авдіївка та Донецьк. Захисники України відбили російські атаки в межах 37 км на південний захід від Авдіївки в районі Мар'їнки та Новомихайлівки. Водночас 11-й полк "народної міліції" так званої ДНР відбив українську контратаку під Водяним, а батальйони "Спарта" і "Сомалі" відбили українську контратаку під Пісками. Російські та українські джерела опублікували кадри, на яких видно, як російські сили обстрілюють запальними боєприпасами українські позиції поблизу Авдіївки.

Також російські війська продовжили оборону на заході Донецької та сході Запорізької областей. Російські війська тримають оборону на цій ділянці фронту. Міністерство оборони РФ стверджує, що російські сили відбили українську контратаку поблизу Микільського на заході Донецької області за 48 км на південний захід від міста Донецьк. Росіяни також нібито зірвали спроби України відновити позиції в межах 90 км на південний захід від міста Донецьк поблизу Новомайорська, Володимирівки та Новополя на заході Донецької області.

На Донбасі росіянам незабаром доведеться попрощатися зі Сватовим і Кремінною. Ворог це розуміє, тому готується до наступної оборони в Старобільську на Луганщині.

Зараз ви читаєте новину «Американські аналітики розповіли про ситуацію на Донбасі: нові карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі