пʼятниця, 05 серпня 2016 17:30

У молдовському парламенті українців цікавить лише доля їхніх партій - громадський діяч

У молдовському парламенті українців цікавить лише доля їхніх партій - громадський діяч
enigagauziya.md

У молдовському парламенті політиків українського походження цікавить лише їхня участь у партіях та власні рейтинги, але ніяк не становище самих українців. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Дмитро Лекартев, громадський діяч Молдови з українським корінням. Працює у сфері бізнесу. 6 років організовує Форум української молоді діаспори.

"Сьогодні біля 40 населених пунктів у Молдові очолюють мери українці. Утім, немає жодного судді чи члена уряду українського походження. Дуже мало державних працівників українців. Це при тому, що ми - найбільша етнічна група в Молдові", - відзначив представник діаспори.

Законодавча база Молдови щодо національних меншин гарно прописана. Негативним моментом є лише її виконання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці мандрують світом у пошуках діаспори

"У Молдові є засилля російської мови. Тут навчання здійснюється або російською, або державною мовами. Дуже багато російськомовних ЗМІ, які активно проводять антиукраїнську пропаганду. І ця ситуація ніяк не вирішується", - наголосив Дмитро Лекартев.

Водночас, відкритої дискримінації щодо будь-якого за походженням не спостерігається.

"Наразі в Молдові не можна говорити про якісь особливі види дискримінації. Українська діаспора має досить непогане становище. Є школи з викладанням української мови та літератури, українська бібліотека, існує одна теле- та радіопередача українською. Головне ці механізми правильно використовувати", - додав Лекартев.

Зараз ви читаєте новину «У молдовському парламенті українців цікавить лише доля їхніх партій - громадський діяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі