неділя, 03 лютого 2019 21:05

Показали, як живе одна з найбільших українських громад в США

Показали, як  живе одна з найбільших українських громад в США
Українська громада Пенсильванії вважається однією з найбільш динамічних та активних в США. Фото: Голос Америки

Одна з найбільших, найуспішніших та найактивніших в США українських громад знаходиться у місті Філадельфія та його околицях. Крім традиційних церков, місцевих українців об'єднує Український освітньо-культурний центр, якому майже 40 років.

Сьогодні – це домівка для понад тридцяти українських організацій, йдеться в сюжеті "Голосу Америки".

"Що це значить - служити? Мати садочок, мати українську школу, мати кредитівку, що знаходиться у нас в приміщенні, мати Союз Українок. Ми маємо українську бібліотеку, три хори, окремо дитячий хор, маємо організації Пласт і СУМ", - розповідає президент Українського освітньо-культурного центру Андреа Жаровська.

Для наймолодших тут працює дитячий садочок "Світличка". Всі вихователі – з України, мають педагогічну освіту, спілкування виключно українською. Годують дітей домашньою кухнею – борщем, варениками, дерунами.

"Ми стараємось бути родинним садочком. Тобто у нас вихователька може взяти дитину на руки, приголубити. Якщо хтось не хоче спати, вона заколише. Це є як стосунки бабусі та мами вдома. Вони передають нам дітей зранку і знають, що вони в безпеці та любові".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В США померла відома українка

"В кінцевому рахунку - це питання української мови та культури. Піти в американську школу – і воно швидко все зникає та забувається. А як вони вже мають ту основну базу до 5-6 років, та українська мова все-таки лишається", - каже мама Іванна Плахта.

Поглибити знання мови, історії та традиції випускники дитячого садочку можуть у суботній школі. При ній також працює молодіжний громадський центр – для суспільно активних учнів.

Центр співпрацює з танцювальним колективом "Волошки", який конкурує за державні гранти з престижними Філадельфійським симфонічним оркестром та Пенсильванським балетом.

"Наша публіка це переважно американці, ми також буваємо в Канаді іпрацюємо як посли української культури в Америці. Цього року працювали з кримськими татарами в Києві. Ставимо кримсько-татарський номер, щоб американці знали, що в нашій програмі є номери з цілої України. Є Закарпаття, є Волинь, є центральна Україна", - розповідає художній керівник ансамблю "Волошки" Тарас Левицький.

Тарас також ставить українські номери для американських колективів. Цього року він допомагає Пенсильванському балету опанувати гопака. Крім того, ансамбль співпрацює з майстрами та музикантами в Україні.

"Уже 25 років нам пише музику симфонічний оркестр в Україні. Всі костюми зшиті в Україні. Я би сказав, що за 25 років ми вклали понад 700 тисяч доларів з тих грантів, які отримуємо, вклали в українську роботу художню в Україні", - ділиться Левицький.

У США випустили яскравий календар на 2019 рік, сторінки якого прикрасили фотографії дівчат у вишиванках.

Зараз ви читаєте новину «Показали, як живе одна з найбільших українських громад в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі