середа, 12 квітня 2017 21:45

Зеленського можуть визнати кращим українським актором

Зеленського можуть визнати кращим українським актором
Переможцям вручать статуетку "Золота Дзига" Фото: Прес-служба

Українська кіноакадемія опублікувала на своєму офіційному сайті шорт-лист номінантів на премію "Золота дзиґа" Про цьогорічних номінантів розповів кінокритик Олександр Гусєв.

У номінації "Найкращий актор" три претенденти. За роль президента у фільмі "Слуга народу-2" - Володимир Зеленський. Віталій Лінецький номінований посмертно за роль у фільмі "Гніздо горлиці". Актор пішов з життя влітку 2014-го року, так і не завершивши зйомок у фільмі. Олег Треповський може отримати нагороду за роль у фільмі "Голден Лав".

"Віталій Лінецький - це велика втрата для українського театру і кіно. В цьому фільмі йому вдався образ жителя українського села. Він найбільш природно передав манеру мови, характерну для цього регіону. Олег Треповський за час стрічки не промовив ні слова. Це велика майстерність залишатися виразним мовчки. Втілив образ кумедного чоловіка, який має надію знайти своє кохання", - каже Гусєв.

Віталій Лінецький - це велика втрата для українського театру і кіно

На відзнаку "Накращий короткометражний фільм" претендує стрічка "Цвях" Філіпа Сотниченко. Головна героїня Валентина працює в банку в Ліхтенштейні. До 13 років вона жила в Києві. Пам'ятає українську та російську мови. Грала на скрипці. 1996-го разом із матір'ю емігрувала у Швейцарію. У стрічці показані останні дні перебування Валентини в Україні. Це — її концерт у музичній школі та прощальний вечір. Уся сім'я зібралася за столом і обговорювала майбутнє дівчини. Також номіновані "Кров'янка" Аркадія Непиталюка та "Голден Лав" Павла Острікова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гівна він кавалок" - Володимир Зеленський номінований на "Золоту дзиґу"

"Людина, яка б ніколи не бачила жодного українського фільму, а тільки чула, що воно погане була б здивована, побачивши фільми короткометражної секції. Бо вони чудові. Режисер "Кров'янки" вже зняв свою першу повнометражну роботу "Припутні". "Голден Лав та "Кров'янка" - чудовий приклад масового кіно. Хоча більшість спроб створити жанрове кіно у нас обертаються провалом. Як доказ цього - фільми "Правила бою" та "Інфоголік". Художній успіх "Голден Лав та "Кров'янка" пов'язано з тим, що у режисерів є смак та почуття гумору. Їх герої такі ж, як і люди, з реального життя. Таких людей можна зустріти на танцях біля метро Театральна" , - каже кінокритик.

Більшість спроб створити жанрове кіно у нас обертаються провалом

П'ять стрічок поборються за "Золоту Дзигу" у номінації "Найкращий документальний фільм". "Головна роль" Сергія Буковського розповідає про матір режисера Ніну. Жінка - акторка. Мала за життя одну головну роль - колхозниці Варі Кравець у першому радянському кольоровому багатосерійному телефільмі "Варчина земля". Дебютна повнометражна стрічка Юлії Гонтарук "Десять секунд" розповідає про перший обстріл мирного Маріуполя і його наслідки. "Жива ватра" Остапа Костюка розповідає про життя вівчарів українських Карпат. Стрічку "Українськи шерифи" Романа Бондарчука в минулому році висували на на здобуття премії "Оскар" від України як найкращого фільму іноземною мовою. До списку також увійшла робота російського режисера Віталія Манського "Рідні". Режисер зняв своїх родичів з усіх регіонів України. Спитав їх думку про ситуацію з російсько-українськими відносинами.

"Нашими документальними фільмами можна й треба пишатися. У декого викликають сумніви відзначення стрічки російського режисера Віталія Манського українською премією. Але "національність" фільму визначає не місце дії, чи країна народження його режисера. Визначає те, звідки на нього давали гроші. Гроші давала Україна. Фільм - метафора кордону, що пройшов ровами та колючим дротом через родини та дружні відносини. Манський показав конфлікти та різність думок. Людей, які люблять один одного, та не можуть вибачити. Через конфлікт, до якого ніхто з них не причетний, ці відносини закінчуються", - каже Гусєв.

"Національність" фільму визначає те, звідки на нього давали гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За українського "Оскара" грошей не даватимуть

У номінації "Найкращий фільм" змагаються 4 фільми: "Гніздо горлиці" Тараса Ткаченка , "Моя бабуся Фані Каплан" Олени Дем'яненко , "Слуга народу 2" Олексія Кірющенка та "Тепер я буду любити тебе" Романа Ширмана.

"Номіновані фільми орієнтовані на різні смаки глядачів й відносяться до різних жанрів. Правління обирало найпомітніші фільми минулого року. Головна проблема нашого кіно в тому, що існує два різних виміри. Є кіноспільнота, яка знає всі нюанси світового кіно. А є звичайні глядачі, які люблять і цінують кіно. Але будуть шоковані звісткою, що за минулий рік вийшло більше тридцяти українських прем'єр. Багато людей не бачили цих фільмів. Максимум - чули про два-три з них. Фільмі відзначені Оскаром, мають великий вплив на глядача. Про те, що номіновані на"Золотоу дзигу" фільми, якось вплинули на більшість українців не може бути мови. Тому обрані фільми - важливі для українськоко кінопроцесу з точки зору експертів. Тобто це стрічки, за які не соромно, або не дуже соромно. "Гніздо горлиці" та "Моя бабуся Фані Каплан" різні, але однаково достойні. "Гніздо горлиці" одне з перших звернень до теми заробітчанства. Це стосується мільйонів наших громадян. Вдала спроба розказати про життя західноукраїнського села, існування на кордоні між домом і роботою. Про те, що важко покинути Батьківщину і жити в чужій країні. Та повернутися назад так само важко. Такого, як "Моя бабуся Фані Каплан" у нас ще не робили. Це фільм, який говорить про непізнаваність історії. Про те, що наші власні уявлення та спогади можуть виявитися такими ж невірними, як і пропаганда. Фільм несподіваний і важкий", - каже Олександр Гусєв.

"Золота Дзига" претендує на український аналог "Оскара". Маємо багато кінофестивалей та нагород. Та значної премії у нас немає. На державні нагороди взагалі мало хто звертає увагу. Є премія союзу кіноматографістів, яка вручається лише два роки. Поки медійної ваги вона не має. Це чергова спроба зробити по справжньому авторитетну нагороду. Цим займаються організатори Одеського кінофестивалю, який з першого свого проведення заявив про себе, як про одного з кращих кіноподій в Україні. Це причина вважати, що премія може досягнути статусу головної кінонагороди", - каже Олександр Гусєв.

Головним символом Національної кінопремії стане статуетка "Золота дзиґа". Вона символізує стрімкий та невпинний розвиток. Премію вручать 20 квітня в одному зі столичних готелів.

Зараз ви читаєте новину «Зеленського можуть визнати кращим українським актором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі