четвер, 11 січня 2007 11:18

Залишки храму, де молився Ярослав Мудрий, знайшли у Лаврі під час розкопок

 

У Києво-Печерській Лаврі у Ближніх печерах археологи виявили стародавній фундамент храму XI століття, фрагменти гончарного посуду XIII-XV століть, а також порожній склеп споруди XIX століття, про який раніше ніхто не здогадувався. Продовжувати розкопки вирішили не раніше березня-квітня.

Цінні артефакти виявили під час ремонтно-земляних робіт поблизу Хрестовоздвиженської церкви. Археологи з"ясували, що весь майданчик перед церквою - це штучна тераса, яку підпирає стіна, побудована в XVIII столітті.

На глибині півтора метра перед входом в Ближні печери виявили шар цегляної крихти, змішаної з вапняним розчином, - це залишки сміття після будівництва самої Хрестовоздвиженськой церкви в XVIII столітті. Ще трохи глибше знайшли фрагменти глиняного посуду другої половини XIII-XV століть, а під ними - і матеріали, датовані XII століттям.

На глибині двох метрів археологи наткнулися на шар деревного вугілля, тобто пожарище. З"ясувалося, що з цього ж "горілого" шару походять знайдені тут же фрагменти глиняного гончарного посуду другої половини XI ст, а ще нижче в засипаній піском стародавній траншеї знайшли залишки фундаменту ще ранішої споруди.

На підставі цього учені зробили сенсаційний висновок: слід пожежі - це знамените розграбування монастиря військами половецького хана Боняка в 1096 р, а те, що знайдене в траншеї - підніжжя найдавнішого в Лаврі і дотепер невідомого храму, в якому міг молитися сам Ярослав Мудрий, пише "Комсомольська правда" - Україна".

- Під час ремонту каплиці, яка похилилася, перед Хрестовоздвиженською церквою знайшли невідомий склеп, збудований у XIX столітті, - розповів скарбник Лаври, отець Варсонофій.

- Цікаво, що склеп повністю готовий, але в нім так нікого і не поховали. Можливо, наступного року після завершенню археологічних розкопок ми зробимо це місце доступним для прихожан, - додав монах, пише ForUm.

Зараз ви читаєте новину «Залишки храму, де молився Ярослав Мудрий, знайшли у Лаврі під час розкопок ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі