пʼятниця, 10 серпня 2012 12:01

"Все, що було сказано про Прокаєву, є неправдою" - співробітниця Лаври

"Все, що було сказано про Прокаєву, є неправдою" -  співробітниця Лаври
Фото: society.lb.ua

Скандал, який вибухнув навколо Національного Києво-Печерського Заповідника, може зашкодити вдалій міжнародній співпраці, яка була запланована у Лаврі. Про це у коментарі Gazeta.ua заявила колишній керівник Служби наукового забезпечення міжнародного співробітництва Заповідника Катерина Єгорова.

"Те, що корупційні схеми діяли, правда. Для нас дуже важливою є саме репутація заповідника. Ми вважали, що всі питання потрібно вирішувати, в першу чергу, всередині. Звичайно, разом з міністерством, з департаментом з охорони культурної спадщини, але самостійно і без гучного скандалу. Такі речі можна вирішувати внутрішньо. Чому саме і для чого такий скандал був роздутий, мені важко сказати. Це для мене загадка", - повідомила вона.

Нагадаємо, сьогодні з посади Генерального директора Заповідника було звільнено Вікторію Лісничу. Раніше колишні співробітники Лаври звернулися з відкритим листом до міністерства з проханням захистити їх від незаконних дій Лісничої, зокрема, від незаконних звільнень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулиняк звільнив гендиректора Лаври Лісничу після скандалу з Прокаєвою

"З нами переговорили, оскільки ми представили інформацію стосовно того в якій кількості в нас були підготовлені проекти, що саме було зроблено, ми подали звіти. - повідомила Єгорова. - І тещо ми не професійні — нас же звільнили за статтею 40, п. 2 "Професійна невідповідність" - не мало під собою жодних офіційних актів і записок. Підтверджень цьому немає. Ліснича нас навіть не викликала, не запитувала стосовно ситуації, що склалася".

Катерина Єгорова сподівається на те, що її та інших співробітників, яких було звільнено нещодавно, буде поновлено на роботі.

"Якщо цього не відбудеться, я буду подавати на суд, оскільки це звільнення було однозначно незаконним", - запевняє вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ремонт Бережанського замку після обвалу другий рік не дають грошей

За словами Катерини Єгорової, за час недовгої роботи у Лаврі Влади Прокаєвої, з призначення якої почалися скандали у Лаврі, Службою міжнародного співробітництва було підготовлено дуже багато перспективних проектів.

"Прокаєва там працює в три заходи. Перший раз вона там працювала без посади, без нічого з березня місяця. Потім був цей скандал з "Плейбоєм". Її врешті повернули, сама Ліснича сказала, що для неї це не є проблемним питанням, сказала, що "Плейбой" - це не важливо, а важлива робота. Вдруге вона вже повернулася як радник. А втретє її призначили на заступника. Тобто фактично вона була майже постійно на місці, але в різних якостях. Оскільки я з Владою Володимирівною сиділа в одному кабінеті і увесь цей час, що ми пропрацювали, я спілкувалася з нею кожного дня, то можу заявити, що все те, що було про неї сказано — це неправда. Це я готова засвідчувати і у суді, і де завгодно. Я не знаю чому саме так відбулося, чому така дивна реакція на нашу роботу".

Єгорова припускає, що скандали можуть перешкодити здійсненню перспективних планів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві Козлика Матолека не пустили в PinchukArtCentre

"Ми запропонували велику кількість проектів, активно спілкувалися з меценатами, - розповідає вона. - У жовтні-листопаді поточного року до 45-річчя Конвенції ЮНЕСКО з охорони культурної спадщини планується величезний молодіжний форум зі збереження культурного надбання. Оскільки Лавра є одним з об'єктів охорони ЮНЕСКО — це дуже потужний захід, який на міжнародній арені дуже гарно прозвучав би, адже для європейського простору найбільш актуальними питаннями є саме освіта, молодь і культурне надбання. Це один з проектів, але їх дуже багато. І, чесно кажучи, після цієї скандальної ситуації не знаю чи ми зможемо розраховувати на тих же спонсорів, з якими ми вже домовилися стосовно спільної роботи. Наприклад, ми подали документ на отримання дуже важливого гранту Фонду Рината Ахметова "Динамічний музей". Ми подали дуже потужну роботу. І якщо б ми пройшли конкурс, отримали б 10 мільйонів гривень на три роки. Але я вже не впевнена, що ми його отримаємо, не дивлячись на те, що ми пройшли перший етап конкурсу, оскільки в них європейські представники в журі, які на такі скандальні ситуації дуже жорстко реагують".

На сьогодні доля Печерського заповідника лишається невідомою.

"Наскільки я знаю, сьогодні там мають бути люди з міністерства, розмовлятимуть і вирішуватимуть більш предметно. Повинен бути перший заступник міністра культури. Потім приймуть рішення стосовно того, хто буде виконуючим обов'язки керівника", - закінчила Єгорова.

Зараз ви читаєте новину «"Все, що було сказано про Прокаєву, є неправдою" - співробітниця Лаври». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі