пʼятниця, 04 листопада 2011 16:06

У іранському кіно не можна показувати жінку без шарфа на голові

У іранському кіно не можна показувати жінку без шарфа на голові

Іранський кінематограф має обмеження в зображенні стосунків чоловіка й жінки. Не можна показувати жінку без шарфу на голові навіть у спальні.

"Щороку в кінотеатрах Ірану показують щонайменше 70 фільмів місцевого виробництва. За останні 20 років ми отримали понад дві тисячі призів міжнародних кінофестивалів. Спеціальні інституції дають позики для зйомок. Мій фільм мав бюджет 500 тисяч доларів, це середня цифра для Ірану. Менш як 10 відсотків кінотеатрів мають дозволи на покази закордонних фільмів. На екранах переважають комерційні стрічки іранського виробництва, комедії. Але є й картини про суспільні проблеми та моральний вибір", - розповіла продюсер іранського фільму "У дзеркалі" 58-річна Фереште Тарпур. Вона приїхала на 41-й кінофестиваль "Молодість".

За її словами, у Ірані багато жінок-режисерів.

"Кожен десятий режисер у нас – жінка. Причина успіху іранських фільмів – універсальні теми, увага до людини. Найбільше обмежень наш кінематограф має в зображенні стосунків чоловіка й жінки. Наприклад, вам не дозволять показати жінку без шарфа на голові навіть у спальні. Ми змушені розкривати взаємини через діалоги, погляди, але не через тіло й тілесні стосунки. Завдяки цим заборонам іранці креативніші", - зазначила жінка.

Як пройшла 41-а "Молодість" можна прочитати детальніше у журналі "Країна" № 42 (95) за 4 листопада 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «У іранському кіно не можна показувати жінку без шарфа на голові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі