четвер, 28 березня 2013 13:53

Примусові дотації у медичну страховку не поліпшать фінансування сфери

Примусові дотації у медичну страховку не поліпшать фінансування сфери
Фото: ricardo.com.ua

Законопроект Ярослава Сухого, щодо можливого примусового стягнення з українців 3% з зарплати на медичну страховку не покращить фінансування сфери. Про це Gazeta.ua розповіла Катерина Руських, аналітик Центру соціально-економічних досліджень CASE.

"Поданий Сухим законопроект про обов'язкове медичне страхування є оболонковим документом, який декларує створення самоврядного державного Фонду загальнообов'язкового соціального страхування, але не містить чітких правил та деталей функціонування нової моделі фінансування охорони здоров'я", - зауважила вона.

Загалом, відповідно до законопроекту та пояснювальної записки до нього, пропонується наповнювати фонд обов'язкового медичного страхування шляхом виплат єдиного соціального внеску у розмірі 3%.

"Але розрахованих авторами на основі цих пропозицій надходжень у 21,4 млрд. грн. замало для фінансування системи охорони здоров'я, на яку загалом у 2012 році було витрачено майже 60 млрд. грн. бюджетних грошей. Запропонований розмір внесків є компромісним, адже не передбачає додаткового навантаження ані на роботодавців, ані на працюючих. Збільшення фінансування системи охорони здоров'я за такими правилами очікувати не варто. Водночас позитивний ефект від ефективнішого використання коштів на охорону здоров'я теж може бути незначним, так як лише невелика їх частина (за пропозицією авторів лише близько 30% існуючих бюджетних витрат на ОЗ) проходитиме через фонд", - вважає експерт.

На думку Руських, функціонування страхової моделі фінансування медичної галузі може бути дієвим лише за умов значно більшого наповнення фонду та чітких правил щодо ефективного їх використання.

"Загалом низький відсоток асигнувань роботодавців (3-5% від фонду оплати праці) у фонд обов'язкового медичного страхування характерний для менш розвинених країн колишнього Радянського Союзу (Казахстан, Киргизія, Росія, Грузія), які продовжують фінансувати значну частину витрат на охорону здоров'я коштом бюджету. У більш розвинених країнах Центрально-Східної Європи внески, як правило, вищі і складають біля 13-15% від виплачуваної зарплати. Вони діляться між роботодавцями і працюючими", - підсумувала експерт.

Зараз ви читаєте новину «Примусові дотації у медичну страховку не поліпшать фінансування сфери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі