вівторок, 06 червня 2017 14:39

Незабаром пам'ятник Щорсу перенесуть із центрального бульвару Києва

Незабаром пам'ятник Щорсу перенесуть із центрального бульвару Києва

Пам'ятник Миколі Щорсу з бульв. Тараса Шевченка у Києві потрапить до Музею національної пропаганди СРСР. Про це в інтерв'ю УНН розповів голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.
"Я переконаний, що саме так і буде, - сказав він. - Це цікавий зразок мистецтва радянської епохи. Він повинен бути збережений".

Також зазначив, що перенесення пам'ятника допоможе вберегти його від подальшого вандалізму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Голова Леніна - найкращий подарунок" - реакція на знесення пам'ятника

Пам'ятник Миколі Щорсу відкрили 1954 року на честь 300-річчя воз'єднання Росії та України. 30 червня 2016-го учасники "Добровольчого руху ОУН" намагались демонтувати монумент. Правоохоронці взяли його під охорону.
Київська адміністрація заявила, що пам'ятник Щорсу у столиці демонтують, коли Мінкульт змінить його статус.

Розробку проекту демонтажу пам'ятника Щорсу завершили в жовтні 2016 року. Торік у липні на сайті Київради з'явилася петиція, у якій монумент пропонували реконструювати на пам'ятник Нестору Махну.

Микола Щорс був командиром Червоної армії, входив до більшовицьких військових об'єднань. 1918 року - одним з ватажків радянських військ, які воювали проти Директорії УНР, очолюваної Володимиром Винниченком. 1919-го його призначили комендантом Києва після того, як місто зайняли більшовики.

Музей монументальної пропаганди СРСР планують відкрити в листопаді 2017 року на території "Експоцентру України" - ВДНГ. У ньому будуть скульптури з Києва, регіонів України та приватних колекцій. Пам'ятки обиратиме спеціальна експертна рада.

Зараз ви читаєте новину «Незабаром пам'ятник Щорсу перенесуть із центрального бульвару Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі