понеділок, 09 грудня 2013 01:16

"Голова Леніна - найкращий подарунок" - реакція на знесення пам'ятника

"Голова Леніна - найкращий подарунок" - реакція на знесення пам'ятника

Як відреагували митці, політики, історики та пересічні інтернет-користувачі на повалення пам'ятника Леніну в соцмережах. Gazeta.ua пропонує добірку найцікавіших коментарів.

Андрій Єрмоленко, художник
- Колись давно у мене була одна знайома, у неї в шафі висів костюм її покійного чоловіка. Так от, він висів дуже довго, і весь цей час вона не могла налагодити своє життя, всіма силами чіплялася за минуле! І от в один день костюм зник, і у неї все налагодилось . Звісно, вона пам'ятала свого покійного чоловіка, але щасливо жила з іншим, чесно, щасливо! Так от до чого це я! Я це про пам'ятник Леніна! Можливо, ми почали нову еру. Нове життя своєї країни, головне не просрати!

Володимир Ар'єв, народний депутат
- Здивований кількості стогонів навколо повалення ідола. А бити дітей - не вандалізм? Руйнувати пам'ятки архітектури заради бізнес-центрів - не вандалізм? Захоплювати охоровані зони водойм для хатинок - не вандалізм? Рубати парки під забудову - не вандалізм? А мільйони знищених волею комуністичного ідола людей - не вандалізм? Тисячі розваляних ним храмів - не вандалізм?
Досить про це! Скинули і скинули! Слава Богу!
Пам'ятайте, революційні зміни не роблять у білих рукавичках.

Олексій Дмитрієв, сомельє

- Ленин упал, как шоколадный дед мороз. Милашка! Спасибо, Киев, за такой подарок ко дню рождения!

Тетяна Даниленко, телеведуча

- Для ясності: я проти війни з пам'ятниками. Валити пам'ятники слід рішенням міської громади. Валити їх під улюлюкання натовпу і боязливу втечу міліції - небезпечна історія, яка невідомо чим закінчиться цієї ночі. Готова засудити це знесення, якщо воно розв'язує руки януковичам і вони влаштують заміс на євромайдані та околицях. Але. Ленін - символ кривавого режиму, голодомору і т.д. Він однозначно не має стояти у центрі Києва як символ.

Любомир Левицький, кінорежисер

Прощавай, вічно живий....)

Олег Фагот Михайлюта, вокаліст гурту "Танок на майдані Конго"
- Я был всегда против этого ленина...но сейчас это может быть крупной подставой для мирных демонстрантов...очень волнуюсь, сцуко...

Денис Казанський, журналіст, блогер
-
В Киеве митингующие снесли памятник Ленину. Пожалуй, самый известный из всех подобных украинских истуканов. Власть могла бы давно уже аккуратно снять его с постамента и отправить в музей - тогда бы и народ не пришлось раздражать, и памятник бы сохранился. Но поступили глупо - ненавистный идол назло всем держали в центре города, охраняли, не желали ничего слышать о переносе. В итоге дождались волны народного негодования, которая попросту смела истукан, уничтожив его окончательно. Так же будет и с правительством. Могли бы уйти в отставку, наказать виновных беркутовцев, пойти на компромисс, но нет. Будут ждать, пока их вынесут. И ведь дождутся.

Андрій Бондар, письменник

- Я не прихильник війни. Я не прихильник війни пам'ятників. Але подумайте про таке. Пам'ятник Лєніну в центрі української столиці був реальним чинником підживлення української травми, українського комплексу, пуповиною з московським центром. Він був нервовим вузлом і центром напруги. Його охороняли нарядами міліції, а останніми днями там стояв "Беркут". Це був один зі стратегічних об'єктів влади, разом із Межигір'ям. Ми не бачили такої пильної уваги до жодного з наявних у Києві пам'ятників. Натомість цей пам'ятник був останнім форпостом чогось. Чого саме? Не вам мені розповідати. Властиво, він був втіленням того, чого ми намагаємося позбутися в житті реальному в ці дні. Або принаймні заявляємо про свою готовність це зробити. Він був символом українського закріпачення та поневолення, української поразки, українського розколу, якщо завгодно.

Тарас Полатайко, художник

- Ну, скинули і скинули і х.й з ним. Звичайно, краще було не чіпати, щоб воно не смерділо.

Ярина Сокіл

- Сьогодні ввечері в центрі Києва, громадянин Володимир Ленін зухвало та цинічно пошкодив тротуарну плитку.

Марія Бурмака, співачка

- Мені все одно, провокація це чи ні. Цьому кривавому тирану давно було не місце тут. Ленін капут!!!

Кокотюха Андрій, письменник

- Тверезо і виважено. Отже: 1. Я, Андрій Кокотюха, без істерики СХВАЛЮЮ повалення Леніна. 2. Я розумію, що це могла бути провокація, про які попереджали, хоча в чому провокація - звалити одоробло, яке не має культурної цінності? А як захоплюють та ламають будинки, котрі мали історичну, реальну історичну цінність - нормально, да, ніхто не обурився? 3. Я прекрасно розумію почуття шановних колег, котрі кричать про безглуздість і вандалізм цієї акції. Але будь ласка, всі, хто обурений - нехай смислу скидати Леніна не було зараз, гаразд, я готовий до дискусії. Але хочу натомість почути від обурених - А ЯКИЙ СМИСЛ БУВ У СТОЯННІ ЛЕНІНА НА БЕСАРАБЦІ, КОЛИ ЛЕНІНА НА МАЙДАНІ СКИНУЛИ 22 РОКИ ТОМУ?

Олександра Кравченко

- Хочется немножко расстрелять из водяного пистолета всех, кто разводит истерику по поводу Ленинского вопроса, будь то филиппика или наоборот. Какое чп? Какое искусство? Не пойму, это коллективная совковая травма или привычка разводить словесную энтропию по любому поводу.

Ірена Карпа, співачка, письменниця

- Голова Леніна - найкращий подарунок на мій День народження)))

Володимир В'ятрович, історик

- Пам'ятники епохи тоталітаризму рідко коли ліквідують законним шляхом. Здебільшого це стається стихійно, в революційний час. Так було у 1989-1990-ті у Східній Європі та в Західній Україні. Тому не слід драматизувати падіння Леніна у Києві. Гадаю, що більшість згодна з тим, що у столиці європейської держави не повинно бути місця таким пам'ятникам. Звичайно, влада може використати цю подію собі на користь. Більш того вже використовує - ЗМІ і соціальні медіа пишуть не про масштабну акцію протесту (одну з найбільших в історії України), а про знесення вождя. Гарячі дискусії за чи проти розколюють протестантів. Тому пропоную не підігрувати владі і не роздмухувати дискусії, яка зараз не має бути головною. Падіння Леніна ще не є символом, ані нашої перемоги, ані поразки. Боротьба триває.

Олександр Гусєв, кінокритик

- Зря они, конечно, его снесли. Разум сокрушённо качает головой и ворчит, сердце тихо радуется.

Вахтанг Кіпіані, журналіст

- Пропоную поставити на вільному наразі постаменті на Бессарабці пам'ятник Путіну, який обіцяє Януковичу $15 млрд. кешем за вступ до Митного союзу. Бо якби не вони - Ленін би ще стояв.

Сергій Квіт, президент НаУКМА

- У Києві напроти Бесарабського ринку учасники Євромайдану повалили пам'ятник Леніну - окупантові і садисту.

Руслана Лижичко, співачка

- Я звертаюся до окремих політиків! Не потрібно робити нецивілізовані дії. Пам'ятник Леніну нічого не вирішує, а дії по його знесенню роблять переговори з різними сторонами складнішими. 
Щоб якомога більше людей повірило у Майдан, не чіпайте погляди на мову, релігію, ідеологію і т.п. Не це зараз головне! Не потрібно агресією компрометувати чисті і світлі наміри людей відстояти свої права.
Особисто від себе можу додати: не можна було у такий момент, коли за Україною слідкує весь світ, робити таке дикунство.

Олександр Аргат, журналіст

- Складно повірити, але ще якихось 25 років тому росіяни розповідали, що робить, а що не робить німцям... От саме таке було моє емоційне сприйняття новини про повалення Леніна у Києві в першу секунду.

Анна Богородіченко

- Є дві речі, на які можна дивитись вічно:
- як падає Ленін
- як падає вінок на Януковича

Андрій Дорофєєв, підприємець

- Повалення Леніна - це не добре, і не погано, і не радісно, і не сумно, і не геройство, і не вандалізм. ЦЕ НОРМАЛЬНО. ЦЕ - НОРМА. Ми перший день, можливо, живемо без однієї з величезних моральних травм. Вона ще не загоїлась (адже можна прочитати "навіщо було зносити пам'ятник" - типовий психологічний синдром жертви), але процес реабілітації вже почався.
Я був поруч, підійшов, побачив вживу, зіхтнув з полегшенням і пішов. На душі стало легше. Країна стала нормальніше.

Порфирій Федорін, російський художник

- Украинцы снесли "Того, кто Хотел Хорошего, но не Успел", а Русские восстанавливают "Железного Феликса". Если выбирать из таких вариантов, то лучше уж сносить. Патриотическое информационное поле до такой степени уже промыло мозги многим на уровне эфирных пространств, что даже самые неожиданные говорят о сохранении каких-то культурных достояний, памятников и прочего. Простите, это скульптуры уродливому диктатору-тирану стоящему по всему СНГ, в каждом поле и в каждом закутке культурное достояние? Это история? Если уж на то пошло, то нужно всё это говно, уж простите, свозить в какие нибудь тематические парки (как парк музеон), и пускай там обрастают в елочках мхом. Я прекрасно понимаю людей, которым не приятно смотреть на бесконечные-одинаковые бюсты, постаменты и скульптуры Ленину. В каждом втором доме Ленин срал, пил, ел. И всё это зафиксировано в огромных мемориальных гранитных досках. В конце концов, в рамках истории, что Ленин, что Гитлер, что Сталин.

Ольга БОГАЧЕВСЬКА

Зараз ви читаєте новину «"Голова Леніна - найкращий подарунок" - реакція на знесення пам'ятника ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі