вівторок, 01 червня 2021 00:45

Мандрівна виставка Фелліні відкриється в Україні цього тижня

Автор: Фото надано пресслужбою КМКФ "Молодість"
  4 червня у межах ювілейного кінофестивалю "Молодість" відбудеться відкриття мандрівної виставки "Сторіччя. Фелліні у світі". Присвячена життю і творчості класика італійського неореалізму, автору фільмів "8 з половиною", "Солодке життя" та "Ночі Кабірії" Федеріко Фелліні. Виставку приймає Музей кіно столичного Довженко-Центру
4 червня у межах ювілейного кінофестивалю "Молодість" відбудеться відкриття мандрівної виставки "Сторіччя. Фелліні у світі". Присвячена життю і творчості класика італійського неореалізму, автору фільмів "8 з половиною", "Солодке життя" та "Ночі Кабірії" Федеріко Фелліні. Виставку приймає Музей кіно столичного Довженко-Центру

Мандрівна виставка "Сторіччя. Фелліні у світі" відкриється у Києві. Присвячена італійському режисеру Федеріко Фелліні. Працюватиме з 5 червня до 25 липня у Музеї кіно Довженко-Центру.

Проєкт підготували у співпраці з Київським міжнародним кінофестивалем "Молодість" і за підтримки Італійського інституту культури.

Відвідувачі зможуть побачити кадри й фрагменти фільмів, кіноафіші, листи, спільні фото Фелліні з акторкою та коханою Джульєттою Мазіною, актором і другом Альберто Сорді, фото зі знімальних майданчиків, оригінальні костюми та графічні роботи, намальовані самим кінематографістом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-10 українських фільмів, які покажуть на 50-му кінофестивалі "Молодість"

"Найбільший митець кіно XX століття, єдиний у світі режисер, якому вручили п'ять премій "Оскар", остання - Honorary Award за кар'єрні досягнення 1993-го. Фелліні порівнювали з великими італійськими майстрами епохи Відродження та бароко. За кордоном, в університетах та академіях - і не лише в кіно - він є італійським автором, якого найбільше вивчають поряд із Данте, Леонардо та Мікеланджело. Ставлять на один щабель із діячами, які призвели до справжніх культурних революцій", - каже племінниця режисера Франческа Фаббрі Фелліні. Представить роботи свого родича та покаже на фестивалі анімаційний фільм "Феллінетта", натхнений його малюнками. Українська прем'єра відбудеться 4 червня під час відкриття експозиції. Стрічка увійшла до програми Міжнародного короткометражного конкурсу "Молодості".

За словами директора Італійського інституту культури в Україні Едоардо Крісафуллі, це найважливіша міжнародна виставка на честь Федеріко Фелліні. Створили з нагоди сторіччя від дня народження митця. До цього привозили у Канаду, Бразилію, Німеччину та Литву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єри тижня: куди піти в кіно

"Фелліні - еталонний геній. Він ламає правила і переступає кордони, виносить на показ те, що інші намагаються приховати або не бачать. Здатен умістити в собі цілий світ, щоб у процесі творення почати виймати його із себе, пропущений крізь власну оптику. Геній не ділиться на чорне та біле, і ця неоднозначність стає предметом дослідження багатьох проєктів Довженко-Центру. Виставка про Фелліні - наближене й іронічне вдивляння у генія, занурення в його інтимність та відвертість. Існування в Україні Кіноархіву та Музею кіно уможливлює появу проєктів, зосереджених на мистецтві та магії кінематографа. Це унікальна можливість з позиції глядача кіно переміститись у позицію його творця й співучасника", - говорить Олена Гончарук, виконувачка обов'язків директора Довженко-Центру.

У завершальні дні "Молодості", 5–6 червня, власники фестивального абонемента зможуть відвідати експозицію за символічною ціною 1 грн. Музей кіно працює за графіком середа–неділя з 12:00 до 19:00. Квитки на виставку можна придбати у касі закладу.

50-й ювілейний Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" проходить із 29 травня до 6 червня у змішаному форматі - офлайн та онлайн. Заплановано понад 200 прем'єр. Локації заходу в Києві - кінотеатри "Жовтень", "Планета кіно", "Оскар", Kino42, Довженко-центр, Kooperativ Hub, Арка дружби народів.

Зараз ви читаєте новину «Мандрівна виставка Фелліні відкриється в Україні цього тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі