вівторок, 31 жовтня 2006 09:27

Києво-Печерська Лавра та Софіївський собор руйнуються через свічки

 

Науковці і представники громадськості занепокоєні руйнуванням Софії Київської та Києво-Печерської Лаври. Про це вони сказали у понеділок, 30 жовтня, на прес-конференції в Києві.

Зокрема, за словами членів товариства "Просвіта", заповідні будівлі руйнуються через надто активну їх експлуатацію релігійними громадами.

- Надто багато людей, свічок, все це впливає на зміни температури та вологості повітря, і починає сипатися штукатурка, – сказав доктор наук, член Національної комісії у справах ЮНЕСКО Максим Стріха.

А Софійська церква, вважає Стріха, взагалі не має використовуватися як діючий храм. Вона розвалюється і з вищезгаданих причин, і через те, що досі немає сучасних способів реставрації – реставратори змушені простукувати стіни будівель у пошуках внутрішніх пошкоджень, через що архітектурні пам"ятки потерпають від вібрацій.

Під аналогічною загрозою і Андріївська церква.

- Ліпнина та різьблення Андріївської церкви розпадаються шматами. На фресках осідає кіптява від свічок, а підлога з італійського мармуру всотує в себе жир від гарячого парафіну та бруд, - зазначив Стріха, УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Києво-Печерська Лавра та Софіївський собор руйнуються через свічки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі