четвер, 12 вересня 2013 16:15

"Хоч би сольфеджіо вивчили люди!" - Мирослав Скорик проти самоокупності музичних шкіл

"Хоч би сольфеджіо вивчили люди!" - Мирослав Скорик проти самоокупності музичних шкіл
Фото: Сергій Старостенко

На думку українського композитора Мирослава Скорика, ініціатива уряду перевести музичні школи на самоокупність поставить їх на межу виживання. Навчання музики може стати надто дорогою розкішшю і за нього не платитимуть. Тоді як музична грамотність українців і так низька.

"Безперечно, це неправильно. Школи не можуть бути самоокупними. Їх повинно утримувати міністерство чи уряд, - заявив композитор. - Тим більше, що у  нас взагалі викладання музики у звичайних школах поставлене не на дуже гарний рівень. Хоча би сольфеджіо, ноти вивчили люди. То не так складно. А то коли караоке на Майдані хтось заспіває - то вуха в'януть. Вже ж можна було би гами вивчити і співати нормально. А тепер співають "кому нє лєнь", як то кажуть".

Держава оплачує утримання шкіл естетичного виховання на 90-93%. Середня плата за навчання в художніх школах коливається від 35 до 150 грн.  У разі збільшення оплати, яка йде на зарплату вчителям, плату за приміщення, електрику, воду, тепло та каналізацію під загрозою ліквідації будуть усі 100% художніх шкіл. Або ж за місяць навчання дитини в них батьки повинні будуть викласти  1300-2700 гривень. Втім у поточному році уряд поки що  вирішив плату за навчання не підвищувати.

Зараз ви читаєте новину «"Хоч би сольфеджіо вивчили люди!" - Мирослав Скорик проти самоокупності музичних шкіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі