середа, 17 березня 2021 17:39

Фільм розкрив масштабні схеми у сфері медицини

Фільм розкрив масштабні схеми у сфері медицини
Документалістика "76 днів" показує боротьбу з ковідом у китайському місті Ухань під час 76-денного локдауну. Стрічку режисерів Хао Ву, Вейші Чень та Аноніма можна буде подивитися на фестивалі Docudays UA. Фото: docudays.ua

4 фільми про право людини на здоров'я покажуть в рамках секції "Повне одужання" на Docudays UA.

Це центральна програма 18-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини. Проходитиме з 26 березня до 4 квітня.

Одна з прем'єр - "76 днів" спільного виробництва США та Китаю.

"Рівно стільки днів з 23 січня 2020-го тривав карантин у китайському Ухані, звідки почалася пандемія. У стрічці подається хронологія подій, як у закритому 11-мільйонному місті долали першу хвилю коронавірусу. Використано кадри з чотирьох лікарень. Один із трьох режисерів - анонім. Місцевий репортер вирішив не розкривати свого імені. Коли працедавець відправив його фотографувати лікарні під час локдауну, вперше почав знімати відео для себе", - розповідає піар-­директорка фестивалю Дар'я Аверченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове українське кіно: 5 проєктів представлять цього місяця

Серед інших фільмів програми - "Колектив" про пожежу в бухарестському нічному клубі Collective 2015-го. 27 людей загинули і 180 були поранені. Ще більше зазнали опіків і померли в лікарні від несмертельних ран. Лікар закликає команду журналістів розслідувати справу. Розкривають масштабні схеми у сфері медицини. Тим часом новопризначений міністр охорони здоров'я намагається реформувати корумповану систему, але стикається з перепонами на цьому шляху.

Стрічка "Щось прекрасне лишилося позаду" розповідає про організацію "Добре горе" в американському штаті Нью-Джерсі. Створює унікальні центри психологічної підтримки. Працюють з дітьми, які нещодавно втратили батьків.

Картина "Громадянин Біо" показує підпільний світ біохакінгу й радикальної медицини, де біопанки намагаються продовжити людське життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінофестиваль Docudays UA оголосив фільми національного конкурсу

"Кожен наш фестиваль тематичний. Цим відрізняємось від багатьох кінооглядів світу, - продовжує Дар'я Аверченко. - Щороку намагаємося брати за основу якусь актуальну проблему. Нам цікаво обговорювати те, що хвилює суспільство.

Пандемічна ситуація торкнулася кожного куточка планети. Тож ми вирішили поговорити про те, як змінився світ. Назва цьогорічної теми "Повне одужання" звучить дещо іронічно. Але нам хотілося б, щоб це стало амбітною метою.

Проте питанням коронавірусу не обмежуємося. Це було б просто скучно. Не можемо відмінити все інше життя. До того ж суспільство вже сильно втомилося від цього. Тож широко торкнемося теми здоров'я. Це буде відображено не тільки у представлених фільмах, а й у подіях правозахисної програми RIGHTS NOW!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що дивитися у березні: найочікуваніші фільми місяця

Наприклад, говоритимемо з експертами про права породіль у пологових будинках. Серед тем дискусій - реабілітація постраждалих від війни на Донбасі та анексії Криму. Лікування хворих у пенітенціарних установах. Небезпеки для дітей у соцмережах. Імунізація. Паліативна медицина. Чи потрібно будувати нову гідроелектростанцію на Херсонщині. До яких екологічних наслідків це призведе та як відобразиться на здоров'ї людей, які там живуть.

Цього року проводимо захід у змішаному форматі - офлайн та онлайн. Хочемо поширити інформацію не тільки у столиці, але й у регіонах".

Загалом на Docudays UA покажуть 95 стрічок.

Офлайн-центром Doсudays UA стане київський Поділ, де розташовуються всі фестивальні локації: кінотеатри "Жовтень" і "Кіно 42", простір креативної спільноти IZONE та Dymchuk Gallery. Також долучитися до показів і подій можна буде в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE.

Зараз ви читаєте новину «Фільм розкрив масштабні схеми у сфері медицини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі