середа, 26 жовтня 2011 10:11

Джон Стейнбек назвав Вінграновського "великим поетом"

Джон Стейнбек назвав Вінграновського "великим поетом"

Поет Микола Вінграновський був фантазером. Про це кореспонденту Gazeta.ua розказав директор видавництва "Ярославів Вал" Михайло Слабошпицький.

"Вінграновський був фантазером. Якось він знімав фільм на пляжі, а за ним ходив я разом з іншими літературними юніорами. Він нам багато чого розказував. А потім додав: "Американський письменник Джон Стейнбек запросив мене полетіти з ним в Африку. Будемо там полювати на леопардів". Через якийсь час під час зустрічі Микола хвалився своєю засмагою. Казав: "Це африканське сонце зробило". Десятим чуттям я розумів, що він прибріхує. Але він робив це так, що йому всі вірили", - сказав він.

"З Джоном Стейнбеком Вінграновський познайомився у Києві. Тоді Стейнбек попросив показати йому молодих поетів. До нього привели Вінграновського. Стейнбек попросив його прочитати кілька поезій без перекладу. Коли Вінграновський закінчив, Стейнбек сказав: "Це — великий поет. Я сам відчув ці почуття", - додав Михайло Слабошпицький.

Нагадаємо, що минулого тижня у столичному видавництві "Ярославів Вал" вийшла книга "Маршал Вінграновський". У ній зібрані спогади про Миколу Вінграновського.

"У книзі Вінграновський постає в різних ситуаціях: в розмовах, подорожах, у наметі біля Росі, на трибуні ООН і навіть у міліцейському відділку на Далекому Сході. Білоцерківський поет і композитор Анатолій Кульчицький згадує, як разом з Миколою Степановичем відпочивав на березі річки Рось.Вони розбили на березі намет, розпалили багаття. За кілька годин до них приїхали гості — білоцерківські літератори. Вони несказанно раділи, що побачили живого класика. Під вечір з лісу вийшов місцевий циган. Вінграновський запросив його до їхньої компанії. Вони разом довго сиділи біля вогнища, а потім полягали спати. Вранці хтось з поетів помітив, що його черевики зникли. Разом з ними зник і циган. Вінграновський подарував тому поетові свої туфлі. Хоч вони були більшими за його ногу, він дуже тішився. Навіть, якби його туфлі знайшлися, такої радості він би не переживав", - розповів упорядник видання Павло Вольвач.

Зараз ви читаєте новину «Джон Стейнбек назвав Вінграновського "великим поетом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі