понеділок, 29 квітня 2013 09:54

"Дивізія "Галичина" - Герої України", - вигукував півторатисячний натовп у Львові
12

Фото: Фото: Євген Борісов

28 квітня у Львові відбувся традиційний Парад величі духу на честь 70-річчя першої української дивізії "Галичина". Цьогоріч за кілька днів до маршу в інтернеті почались активні провокації зі сторони Автономного опору й поширення інформації про те, що маршу не буде й нібито його захопила "Свобода", яка має на меті підім'яти під себе усі націоналістичні акції й рухи в Україні. Та, незважаючи на ці спроби на захід прийшло близько півтори тисячі людей.

О 18:15 організатори маршу почали вибудовувати колону на площі біля пам'ятника Степанові Бандері. Спершу в голову намагались стати хлопці у чорному одязі, частина з яких були у масках. Та потім організатори перенаправили їх у середину колони, а на перед поставили людей у вишиванках та у автентичній формі дивізійників. На самому початку йшли десять дівчат у вишиванках. За ними банер "За Україну бились до загину" й зображенням дивізійників та їх символу – золотого левика із короною.

Вперше за всю історію заходу замість чорних прапорів із білими Ідеями нації підняли державні прапори. Також майоріли червоно-чорні стяги та чорний прапор із білим кельтським хрестом – символ солідарності білих народів.

"Нарешті акцію проводять хоч нормальніше, - розповів учасник заходу Віталій. – Раніше все піарились на заході, а тепер синьо-жовтий прапор під яким і йшли дивізійники".

Для маршу перекрили кілька вулиць. Колона пройшла вулицею Степана Бандери, Дорошенка й зупинилась біля пам'ятника Тарасові Шевченкові.

"Дивізія "Галичина" - це складний період української історії, як, загалом, уся наша історія, - розповів організатор події Вадим. – Але 80 тисяч молодих хлопців, які погодились вступити у дивізію й воювати в її лавах – це є свідченням того, що ці люди не були колабораціоністами, як дехто їх називає. Це свідчення того, що у них просто не було іншого виходу. Вони могли йти до німців, де отримають підготовку, або в УПА, де одразу у бій, або у червону армію, де довелося б убивати українців".

Дорогою люди вигукували "Дивізія "Галичина" - Герої України", "Слава Україні. Героям слава", "Одна раса. Одна нація. Одна країна – це Україна", "Бандерштат" та інші.

Підходячи до пам'ятника Тарасові Шевченку чорний блок почав вигукувати: "Свободу чесним – свободу Павличенкам". Біля пам'ятника нардеп Юрій Михальчишин виголосив промову.

"70 років тому молоді хлопці пішли у дивізію воювати за Україну. Вони взяли у руки німецькі автомати, але мали українські серця. Вони йшли на безвихідну боротьбу з двома надпотужними силами – радянською тоталітарною машиною та західними псами псевдодемократії. Вони йшли, щоб взяти реванш за попередні поразки. Вони не перемогли. Але пам'ятають не тільки того, хто переміг, а того, хто залишився у серцях".

На завершення нардеп закликав усіх патріотів прогулятись Львовом 9 травня, після чого усі виконали державний гімн.

Зараз ви читаєте новину «"Дивізія "Галичина" - Герої України", - вигукував півторатисячний натовп у Львові ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

313

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі