середа, 23 січня 2013 14:23

"Дереша читають просунуті студенти" - Кокотюха

"Дереша читають просунуті студенти" - Кокотюха
Фото: dusia.telekritika.ua

Романи письменника Любка Дереша читають в основному просунуті студенти, які знають іноземні мови і розбираються в сучасних літературних трендах. Так вважає письменник Андрій Кокотюха.

"У Дереша є своя аудиторія, якій він подобається незалежно від того, що напише. 80 відсотків його аудиторії - це студенти Києво-Могилянської академії. Це сучасні просунуті студенти, які знають іноземні мови, розбираються у сучасних літературних трендах. Вони читають не те, що їй цікаво, а те, що зараз вважається модним", - сказав він кореспонденту Gazeta.ua під час телефонної розмови.

"У читачів Дереша є очевидні достоїнства: рано чи пізно вони виростають. На зміну їм приходять інші, які теж починають читати Дереша", - додав Андрій Кокотюха.

Нагадаємо, що нещодавно Любко Дереш отримав антипремію "Золота булька" за свій роман "Голова Якова".

"Голову Якова" прочитав для того, щоб бути в курсі того, що пишуть колеги. Не можу сказати, що мені було нудно читати цей роман, але і цікаво не було. Ця книга просто написана не для мене. В цьому немає ніякого недоліку. Роман "Голова Якова" абсолютно такий, як і попередні романи Дереша. Він міг би його назвати "Культ 5" і від цього нічого б не змінилося. Це все тому, що більшість авторів пишуть одну велику книгу, називаючи її розділи по-різному", - сказав Кокотюха.

"Цього року в рейтингу "ЛітАкценту" кращою стала поетична збірка Олега Лишеги, а роман Дереша - найгіршим. Не розумію, як поезія може бути кращою за прозу? Коли працював на "Голосі країни" Костянтин Меладзе якось сказав: "Порівнювати цих двох виконавців - те саме, що визначити, хто кращий: боксер чи бігун". Експерти "ЛітАкценту" роблять це постійно. Для них книги з тиражем по 5, 10 і 40 тисяч примірників - ознака того, що книга погана. Так вони говорили про романи Ірени Карпи і Люко Дашвар. Кращою у їхньому рейтингу може стати лише книжка, яка вийшли тиражем у 500, а то й 300 примірників", - додав Андрій Кокотюха.

Зараз ви читаєте новину «"Дереша читають просунуті студенти" - Кокотюха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі