пʼятниця, 08 березня 2013 17:30

"Якби навіть Шевченку дали премію, то запитали б: "За що?" - Вергеліс

"Якби навіть Шевченку дали премію, то запитали б: "За що?" - Вергеліс
Фото: radiosvoboda.org

Мистецький оглядач пояснив, чому цьогорічна Шевченківська премія найоб'єктивніша.

"Я оцінюю цю премію, як спробу чесності і об'єктивності в сенсі проходження процедури відбору, тому що є певна етапність голосувань членів комітету. Є два етапи голосування  і враховуючи ту кількість голосів, які набрали конкретні митці, ми й вирішили зупинитися й не займатися заграванням, підтасовуванням, голосувати 55 раз, щоб витягнути когось. Мені приємно за Дмитра, бо я за нього вболівав, - сказав Олег Вергеліс.

- Як не дивно, кожного разу премія викликає певне емоційне збудження. І поет, і художник заслужили свою премію не за вислугу літ. Мені дуже шкода, що не пройшли люди більш модерні — такі як Москалець. От в минулому році дісталося поету Мідянці, який є повним контрастом Горлачу — Мідянка поет автентичний, діалектичний, образний, тому виходячи з того, що один рік дали такому майстру вишуканої модерної діалектичної мови. А Горлач поет більш традиційного напряму — хіба це має бути приводом до лайки? Навпаки, це привід, щоб говорити: є різні напрями, а він людина талановита. Знаєте, якби навіть Шевченку дали цю премію, аби він воскрес, сказали б: та шо це він написав? Шо це він під владу кує? - з усмішкою сказав мистецький оглядач.

На його переконання, якби сучасні письменники, зокрема Оксана Забужко, Юрій Андрухович презентували себе на премію, мали б великі шанси отримати нагороду.

"Це залежить виключно від них. Але ж вони ці кроки не зробили самі. У них не було бажання висунути свої твори на премію. Чому вони так зробили? Це їхні особисті проблеми. Але вони люди публічні, їх не можна зупинити. Вони завжди активно пишуть. Якби вони подали себе на премію, пройшли б 100 відсотків. Я сам голосував би. Але в них цьому плані є певна гра — вони такий образ створюють, ніби понад або збоку державних нагород". 

Зараз ви читаєте новину «"Якби навіть Шевченку дали премію, то запитали б: "За що?" - Вергеліс ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі