вівторок, 15 жовтня 2013 07:00

"Всю одежду рэперскую друзьям подарил. Хочу расти творчески"

- Никогда не думал, что увижу отца того, кто спас меня от суицида, - російський шоумен Отар Кушанашвілі, 43 роки, сідає на стілець напроти 75-річного Роберта Цоя. До України батько співака Віктора Цоя приїхав уперше.

- Я паренек сентиментальный, - продовжує шоумен. - В армии у нас ребята стрелялись на посту. А я слушал "Группу крови", и эта кассета пробудила во мне жажду жизни. Когда в августе 1990-го программа "Время" сообщила о гибели Виктора Цоя, рыдала вся моя большая грузинская семья.

Роберт Цой із четвертого поверху клубу "Декаданс" дивиться на нічний Київ.

- А мой Витька был у вас в 1986-м. И не побоялся через месяц после Чернобыля приехать. Тут была его дебютная роль в кино.

До столиці Роберта Цоя запросив співак Ларсон - Сергій Ларкін, 36 років. Також заплатив московській компанії "Мороз-рекордз" за право записати 15 пісень гурту Цоя "Кіно". Суму не розголошують.

- Уже не исполняю рэп. Даже всю одежду рэперскую друзьям подарил. Хочу расти творчески, - Ларсон у сірому костюмі, крутить мобільний. - В 9 лет, когда впервые услышал песни Виктора Цоя, завел себе тетрадку, где собирал газетные вырезки, календарики с ним. Ставил магнитофон на паузу и переписывал от руки тексты. В караоке всегда пел его песни - люди начинали искать глазами живого Цоя. Не привык к аферам. Не хочу где-то по закоулкам, по-пиратски оглядываясь, петь чужие песни.

Роберта Цоя вперше запросили на презентацію чужого виконання пісень сина.

- Наверное, другие чувствуют, что качество исполнения желает лучшего. Знаю, есть группа "Виктор", ездят по весях, денежку зарабатывают. Хорошо нужно делать дело, чтобы претендовать на исполнение песен моего сына, - говорить повільно, зі східним акцентом.

Народився Роберт Цой у Казахстані, в корейській родині, яку вислали з Далекого Сходу Росії. Дідуся Син Дюна Цоя Віктор бачив раз 13-річним. Пізніше рідні хвилювалися, що хлопець не працює і не вчиться.

- Тысячный раз мне задают вопрос, как воспитать такого сына, - продовжує Роберт Цой. - На дивані весь час лежав. Був звичайною дитиною, вчився, як усі. Хіба що малювати любив. Добре різьбив по дереву, навіть без усякого блату поступив у художнє училище Сєрова. Та через захоплення рок-музикою закинув. Японські фігурки нецке його роботи досі вдома стоять. Немає жодної моєї заслуги, що він такий виріс. Єдина - що зміг поступити у престижний інститут "Военмех" у Ленінграді в 19 років. І закріпився в місті. Я зустрів там Валентину Василівну - мати Віктора. Талант йому природа дала. Думаю, таким вирости міг тільки під небом Петербурга.

Батько Цоя пішов з родини, коли Віктор ходив до школи. За три роки повернувся. Інженер Роберт Цой і вчителька фізкультури Валентина Цой удруге одружилися. За місяць після гибелі сина чоловік знов іде до іншої. Зараз він у п'ятому шлюбі, з кореянкою Мариною. Мати Віктора Цоя померла чотири роки тому. Кошти від творчості Цоя надходять батьку і сину музиканта Олександрові, який живе у Москві.

- Ми в Казахстані всі захоплювалися гітарою. Я теж щось бренькав. З мамою Віктора так і познайомилися. Гітара у нас завжди в домі була. Вітя маленький якось попросив навчити. Ну я і показав пару акордів. Дорослішим залишали його вдома на місяць. Одного разу всі 100 рублів, що ми на продукти дали, на нову гітару і витратив. Доки ми не повернулися, зуби на полицю поклав.

Роберта Цоя з жінкою садять у перший ряд. В залі приглушене світло, під лазерну ілюмінацію чути музику "техно". Подружжю приносять віскі з льодом і канапки з червоною ікрою. Від телекамер Роберт Цой закривається руками.

На сцені з'являється Ларсон. Виконує спочатку власні пісні в костюмі з голою татуйованою спиною. На початку кар'єри танцював у чоловічому балеті "Хлопці з небес". Під час другої частини його вбрання більш строге, чорно-сірих тонів. Під електронне аранжування співає хіти гурту "Кіно" - "Спокойная ночь", "Перемен", "Песня без слов". Майже всі підводяться і аплодують.

- Это вам для затравки. Другие сможете услышать, если будете заказывать меня за большие деньги, - завершує вечір Ларсон.

Роберт Цой піднімається на сцену і, витираючи сльозу, тисне руку співаку.

"Приніс нам у кульочку дев'ять тисяч рублів"

Віктор Цой загинув 28-річним 15 серпня 1990-го в автокатастрофі. Його "москвич" на великій швидкості зіткнувся з автобусом на трасі неподалік латвійської столиці Рига.

- Син не любив машин, - згадує батько співака Роберт Цой. - Ставився до них байдуже, на відміну від мене. Як автолюбитель я кілька разів намагався навчити Вітю кермувати. Але ані охоти, ані часу він не мав. Так що водійського стажу майже не було. За кермом перед загибеллю провів від сили зо два роки.

Пригадую останню зустріч. Валентині Василівні на роботі дали машину "жигулі". У нас грошей не було, щоб купити. Він собі взяв і приніс нам у кульочку 9 тисяч рублів - на той час величезні кошти. Недбало так той пакет поклав. І щось тоді не сподобалося у його погляді - до болю печальним здався.

Зараз ви читаєте новину «"Всю одежду рэперскую друзьям подарил. Хочу расти творчески"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі