четвер, 12 серпня 2010 19:28

Відновлення храму святого Андрія Первозванного у Криму ініціював Київський славістичний університет

Відновлення храму святого Андрія Первозванного у Криму ініціював Київський славістичний університет

Під час відзначення в Україні Днів слов"янської писемності та культури Київський славістичний університет започаткував проект відновлення Андріївського храму на Кримському півострові. Храм розташований за 3 км від с. Генеральське (Велика Алушта) та за 2 км від водоспаду Джур-Джур (середньовічна назва — Ай-Андрій). Буковий ліс, джерело цілющої води, залишки фундаменту унікального храму — все це відкриває можливості залучення уваги громадськості до цього маловідомого, але багатого на історичні події, унікальні водні та мінеральні ресурси району Криму.

В Україні склалася парадоксальна ситуація, коли шлях апостола Андрія українськими землями виявився маловідомим, в той час, як, скажімо, в Сирії шлях апостола Павла давно перебуває в центрі уваги.

Маловідомими українському загалу залишаються роботи історика-кримознавця Дмитра Струкова, який докладно описав шлях апостола Андрія в Криму. На підставі ретельного дослідження він доводив, що св. Андрій вирушив у подорож із сучасної Керчі в напрямку Херсонеса — сучасний Севастополь. Під час подорожі апостол довгий час перебував у тому районі, де сьогодні знаходяться залишки згаданого нами храму. Храм збудували прямо над джерелом, що носить ім"я св. Андрія.

Храм розташований за три кілометри від села Генеральське

У серпні для археологічної розвідки унікальної пам"ятки виїхала група викладачів і студентів Київського славістичного університету на чолі із завідувачем кафедри історії Михайлом Ткаченком. Традиційно такі дослідження здійснюються університетом за безпосередньої участі провідних фахівців Інституту археології НАН України. Завдяки ентузіазму співробітника Інституту Володимира Білозора, який є і викладачем кафедри історії КСУ, отримані надзвичайно важливі дані про вік і структуру пам"ятки. Дані потребують зараз подальшої обробки фахівцями Інституту археології.

Численні туристи, які відвідують водоспад Джур-Джур, як правило, і гадки не мають про унікальну історію цього краю. У селі Генеральському нема жодної згадки про історико-культурні пам"ятки. Лікувальну воду із джерела св. Андрія використовують хіба що з метою поливу, а цілком реально налагодити випуск цілющої бутильованої води.

В 2000 році до джерела пішли хресною ходою. Джерельна вода була знову освячена, у вівтарі храму встановлений хрест з іконою святого.

Славістичний університет пропонує створення у Великій Алушті історико-культурного та оздоровчого комплексу, що буде включати, крім відновленого храму, також спорудження культурного центру і готелю.

Університет шукає зацікавлених у реалізації проекту організації та приватних осіб. Усіх, хто долучиться до здійснення цієї благородної справи, планують увічнити на пам"ятних стелах у Києві та Великій Алушті, а також на сторінках альманаху, присвяченого Андріївському храму.

Зацікавлених у проекті організації і приватних осіб просимо звертатися:

м. Київ, вул. А. Барбюса, 9, Центр громадських зв"язків Київського славістичного університету.

E-mail: [email protected]

Тел.: (044) 528 63 83

Зараз ви читаєте новину «Відновлення храму святого Андрія Первозванного у Криму ініціював Київський славістичний університет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі