середа, 14 липня 2010 02:12

Володимирові Петранюку наснилася вистава про Бандеру

"Якщо дивитися з питань оборони України, то Степан Бандера — герой. Люди із сумнівною репутацією думають навпаки. Але ці епігони та яничари не мають права вказувати, як нам жити", — каже художній керівник столичного театру української традиції "Дзеркало" 55-річний Володимир Петранюк. 6 липня він показав виставу "Чорна рілля. Любов та смерть Степана Бандери".

У ній ідеться про останній день життя провідника ОУН. Дія відбувається у мюнхенському пабі, де Бандера зустрічається зі своїм убивцею Богданом Сташинським. Вони п"ють каву та гомонять про життя. Бандера згадує своїх жінок — Юлію, Анну і Ярославу. Після розмови повертається до своєї квартири. На сходах у нього стріляє Сташинський. Побачивши обличчя Степана, каже: "Я не хотів стріляти у вас. Я мав убити Бандеру".

— Поставити цю виставу я вирішив ще на початку 1990-х, — розповідає Володимир Петранюк. — Поїхав у Лондон і там зустрівся із кількома бандерівцями. Вони казали, що Степан Бандера для них — єдиний лідер. Шокували мене своєю відданістю. Подарували мені книжки з творами Бандери. Я почав їх читати у літаку. Вдома скупив усі книжки про Бандеру, тепер знаю все про його життя.

Спектакль режисер поставив за п"ять місяців.

Бандера згадує своїх жінок — Юлію, Анну і Ярославу

— Торік написав п"єсу. Тоді святкували 100 років від дня його народження та 50 років від дня смерті. Сюжет мені наснився. Уранці встав і все побачене записав на папері.

У виставі беруть участь п"ять акторів театру. Петранюк виконує роль Бандери.

— На сцені я не граю. Просто показую, який має бути справжній українець. Інших акторів добирав за принципом власної симпатії. Добре знаю їхні типажі й амплуа, тому складнощів не було.

До гримерки заходить режисер Василь Шандро. Вмикає праску, починає прасувати чорні брюки. На столі лежать три капелюхи та дві краватки. На стільці висять кілька старих піджаків. Василь каже, костюми та декорації ще не підготували.

— Прем"єру покажемо 14 жовтня на Покрову. Бандера і Сташинський будуть одягнені у чорно-білі костюми. У кожній яві їхнє вбрання змінюватиметься. Наприкінці Бандера буде весь у білому, Сташинський — в чорному. З декораціями те саме. В одному кутку будуть білі, в іншому — чорні.

На виставу витратили 50 тис. грн.

— Це гроші з власної кишені. Звертався з проханнями про допомогу до політичних організацій. Але поки ні від кого не отримав відповіді.

Зараз ви читаєте новину «Володимирові Петранюку наснилася вистава про Бандеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі