вівторок, 05 березня 2013 00:00

Вася Ложкін продав картину за два мішки рису

— Меня зовут Вася Ложкин и я рисую картинки. Котов преимущественно. Во Львове я ни одного кота не увидел, зато придумал новую идею для цикла работ. Мне весь день встречаются бородатые люди. И я бороду отрастил. Котов бородатых, наверное, нарисую, — каже російський художник Олексій Куделін, 36 років. П'ять років тому взяв собі творчий псевдонім "Вася Ложкін" і почав малювати. Створив понад тисячу картин.

28 лютого виставку Куделіна "Мартовскіє коти" відкрили у львівському ресторані-музеї сучасного мистецтва "Сало". Художник приїхав до міста на один день. Привіз більш як 60 надрукованих робіт різного розміру. На картинах — коти у різних сферах життя. Усі вони — герої вигаданого автором містечка Кобилозаводська. Є летючі кішки, кіт-бізнесмен, кіт-бандит. Найбільше рудих. Триватиме виставка до 28 березня.

Митець родом із Солнечногорська Московської області. Співає в гурті "Ебонітовий колотун", за його блогом в інтернеті стежать понад 10 тис. читачів.

— Де я тільки не працював, — погладжує густу коротку бороду. — За спеціальністю — помічником юриста, будівельником, методистом. Найкрутіша робота — мийник склотари в пункті прийому. Під ванною стоїть величезна пічка, засипаний пральний порошок, і ти руками мусиш мити пляшки. Тоді почав малювати злобні картинки на шматках картону. Кров, психи всякі. Потім переключився на котів. Ідеї самі лізуть у голову — в дорозі, вдома, на зустрічах.

Олексій Куделін одружений, виховує 2-річного сина. Має вдома кішку Касіопею.

— Син обожнює мої картини, кричить одразу"Кіса-кіса", — каже. — Я щось намалюю в майстерні, сфоткаю, покажу дружині. Вона говорить, добре чи ні. Мамі, наприклад, усе подобається. Найдорожчу картину продав у Росії за 5 тисяч доларів. Часто дарую друзям і знайомим. Раз картинку на два мішки рису поміняв. Ну, не було в людини грошей. Зате рис був, ми рік їли.

Ложкін пропонує поглянути на його улюблену картину. Її повісили в туалеті закладу. На полотні зобразив діда зі слуховим апаратом. Баба на задньому фоні щось йому кричить. Знизу напис "А иди на х...й". Називається "Діамантове весілля".

— Коли везу роботи з Росії, маю проходити митний контроль і показувати справочку, що то не витвір мистецтва. Зайшов у якесь управління. А там бабки сидять у кабінетах. Побачили фото цієї картини — присоромили. Мовляв, "Молодой человек, какое это искусство,  неприятно на это смотреть". А мені подобається. Реалістично. У Росії є художники, які перемальовують і продають мої роботи. Я навіть купив одну. Халтурно зроблено, але я не ображаюся. Раз копіюють, значить, я популярний.

147 картин із котами розмістив художник Вася Ложкін на своєму сайті. Вони п'ють горілку, читають Пушкіна, їдять канарок і ковбасу. Другими за популярністю героями є зайці — 96 полотен. На третьому місці теми "музика" та "горілка" — по 40. Загалом картин 674.

Зараз ви читаєте новину «Вася Ложкін продав картину за два мішки рису». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі