вівторок, 19 жовтня 2010 04:14

Варґас Льоса став письменником у казармі

Нобелівську премію з літератури отримав перуанський письменник 74-річний Маріо Варґас Льоса.

— Цього разу Нобелівський комітет не помилився. Торік дали премію німкені Герті Мюллер. За це членів комітету критикували, бо Мюллер відома лише в німецькомовному світі, — каже письменник Юрій Андрухович, 50 років. — Декілька книжок Льоси я читав. Мені симпатична його відвертість з домішкою гумору.

Перша книжка Варґаса Льоси "Місто і пси" вийшла 1963-го. Була присвячена насиллю серед військових.

— У підлітковому віці батько віддав мене до військової школи. Він думав, що так вилікує мене від літератури, — говорить Варґас Льоса. — Це дало мені матеріал для першої книжки.

1990-го письменник ледь не став президентом Перу. Він переміг у першому турі виборів, набравши 34% голосів. У другому програв інженеру-агроному Альберто Фухіморі, майбутньому диктатору. Після поразки покинув Перу та оселився в Лондоні. Досвід виборчої кампанії використав у романі "Риба у воді". В ньому описав "оголений трагізм національного безпам'ятства". Нобелівську премію отримав з формулюванням "за детальний опис структури влади і яскраве зображення повсталої людини, що бореться і зазнала поразки".

Українською перекладені романи Варґаса Льоси "Місто і пси", "Тітка Хулія і писака", "Зелений дім", "Хто вбив Паломіно Морело?"

Зараз ви читаєте новину «Варґас Льоса став письменником у казармі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі