пʼятниця, 02 березня 2018 00:40

В Україні лише два диригенти зі світовим ім'ям

Автор: WWW.FACEBOOK.COM/ЛИСЕНКО
  Микола Лисенко 12 років працював художнім керівником Державного естрадно-симфонічного оркестру України. Цьогоріч із ним не продовжили контракту
Микола Лисенко 12 років працював художнім керівником Державного естрадно-симфонічного оркестру України. Цьогоріч із ним не продовжили контракту

Із художнім керівником Державного естрадно-симфонічного оркестру України Миколою Лисенком, 46 років, не продовжили контракту.

— Подаватиму до суду, бо процедура переобрання пройшла непрозоро, — каже Микола Лисенко. Він — правнук композитора Миколи Лисенка, автора опер "Тарас Бульба", "Наталка Полтавка".

19 лютого відбувся конкурс на заміщення вакантних посад в естрадно-симфонічному оркестрі. Зокрема — художнього керівника і диригента.

— На конкурсі не було представників Мінкульту. Комісію обирав директор оркестру одноосібно. Я керував оркестром 12 років. За цей час здобув підтримку серед виконавців, замовників концертів. Збирав повні зали в палаці "Україна". Я не мав жодного сумніву, що працюватиму й надалі в колективі, — продовжує Лисенко.

2017-го в оркестрі обрали нового директора — 42-річного Олександра Зайцева, колишнього музиканта.

— З попереднім узгодили переведення мене на річний контракт — щоб я як художній керівник показав приклад і музиканти не боялися нової системи. Угоди мали продовжу­вати щорічно. Конкурс оголошується лише в тому випадку, якщо людина не відповідає професійним вимогам. Для мене перехід на контракт був певною формальністю. Ніхто не казав, що за рік мені доведеться змагатися за свою посаду. Зайцев розгорнув передвиборну війну з попереднім директором, застосовував брудні технології. У телесюжеті заявив, що керівник украв гроші на нові інструменти. Я знав, що це — неправда. Заявив Зайцеву, що не підтримаю його. Він сказав, що я про це пош­кодую.

Коли я дізнався, що не переміг на конкурсі художніх керівників, то відмовився претендувати на посаду дири­гента.

— Якщо Микола Віталійович — фахівець, то буде затребуваний у будь-якому іншому колективі, — каже про Лисенка директор естрадно-симфонічного оркестру Олександр Зайцев.

— Термін дії контракту художнього керівника закінчився 14 лютого. Призначили конкурс. Це нормальна європейська практика. Програму подавали в письмовому вигляді на розгляд комісії. До неї входять диригент, заслужений діяч мистецтв Алла Кульбаба, головний диригент оперної студії київської консерваторії Сергій Голубничий, соліст нацопери Василь Пилип­чак. Усі члени комісії згодні з результатами конкурсу. Миколу ­Лисенка не переобрали, бо у Богдана Пущака програма розвитку оркестру була цікавіша.

— В Україні лише два диригенти зі світовим ім'ям — Оксана Линів і Кирило Карабиць. Сформувались як професіонали за кордоном, — каже музикознавець Любов Морозова, 36 років. — Микола Лисенко — талановитий. Але те, що він правнук засновника класичної української школи — не має йому гарантувати місце керівника Державного естрадно-симфонічного оркестру.

Позов до суду Микола Лисенко планує подавати після отримання необхідних документів від керівництва оркестру.

Зараз ви читаєте новину «В Україні лише два диригенти зі світовим ім'ям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі