пʼятниця, 18 січня 2013 07:45

У річці Гривні зроблять фонтан

Автор: фото: СЕРГІЙ Старостенко
  14 січня на Пейзажній алеї у Києві будівельник дитячого майданчику  відпочиває на гойдалці. Її підвісили до скульптури ”Кран достатку”
14 січня на Пейзажній алеї у Києві будівельник дитячого майданчику відпочиває на гойдалці. Її підвісили до скульптури ”Кран достатку”

— Мне не страшны крокодил и паук. Я понимаю, что это только скульптуры. Единственное, что меня пугает, это жук-навозник, — каже столичний школяр 9-річний Артем Тугаринов. 14 січня він прийшов на Пейзажну алею в Києві. Тут відкривають новий дитячий майданчик.

— Открыли! — вигукує Артем і біжить у натовп. Першим залазить по металевій драбині на скульптуру заводської труби. Потім спускається з залізної гірки і падає на коліна у змішаний з піском сніг.

— Клас! — вигукує хлопець. Біжить до скульптур бубликів, які обертаються на місці. У них всілася дівчинка в рожевій куртці. Її розгойдують троє хлопчиків.

— Бублики крутяться і цим символізують оборот грошей у державі, де відкрито сплачують податки, — розповідає скульптор 30-річний Костянтин Скритуцький. В одній частині майданчика поставив негативних героїв — зеленого крокодила-хабарника, скорпіона-контрабандиста, павука-рекетира. В іншій — "Крани достатку", фігури стиглих фруктів. Їх зробив із бетону, зверху обклав склом для мозаїки.

На Пейзажній алеї Костянтин Скритуцький уже робив лавки у вигляді тварин і 30-метрового кота-багатоніжку.

— Основний об'єкт — міст Закону, а під ним ріка Гривня, — продовжує скульптор. — По ньому можна потрапити з неправової у правову державу. Я хочу, щоб дітям можна було наочно пояснити ці поняття. Першу частину свідомо робив злою, щоб малюки хотіли з неї втекти у країну добра.

Проектували майданчик рік, спорудили — за п'ять місяців.

— Ми з Костею багато подорожуємо, — каже голова громадської організації "Київ. Стратегія-2025" Федір Баландін, 38 років. — Побачили, що в Європі та Україні немає майданчиків, які б навчали дітей чомусь корисному, пояснювали основи економіки. На паркан скинулися жителі. У них проблема, що тут багато п'яниць збираються ночами. Цю територію хотіли віддати забудовникам. Ми розказали мешканцям, вони зібрали підписи, щоб їм повернули майданчик. Слава Богу, наші скульптури любить голова міськдержадміністрації. Це нам допомагає, коли чиновники намагаються ставити перепони. Також ідея сподобалася Національному банку. У річці Гривні хочемо зробити фонтан. Але він потребує дорогого обладнання. Сподіваємося, банк допоможе.

У скільки обійшовся майданчик, Федір Баландін не говорить.

— Приймаємо з Костею замовлення від заможних людей, які хочуть на своєму подвір'ї мати таку Пейзажну алею. Що заробляли, витрачали тут. Поряд поставимо ще один майданчик. Він навчатиме, що всі професії важливі. Бо маємо багато економістів, які не знають економіки, і юристів, які не знають права.

Його слова перебиває дитячий гамір. Школярі сваряться за місце на гойдалці на "Крані достатку".

— Майданчик у нас прямо під вікнами. Живемо на першому поверсі сусіднього будинку, — каже киянка 30-річна Олеся Чічак. Вона привела на майданчик 6-річних доньок-близнят. — Ми більше не задоволені майданчиком, ніж задоволені. Думали, що він буде більш дитячим. Тут багато гострих кутів. Малі можуть бігти і випадково вдаритися. Не дай Бог, щоб скронею. Є небезпечні металеві драбини і поручні. Також прихопили частину території для парковки. Тому деякі мешканці нашого будинку хочуть, щоб це захоплення території визнали незаконним. Тут раніше росли дерева. Їх через майданчик спиляли. Хочемо їх знову насадити.

Працюватиме дитячий майданчик із 9.00 до 21.00.

Зараз ви читаєте новину «У річці Гривні зроблять фонтан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі