понеділок, 12 жовтня 2009 18:10

Уперше виконали невідомий твір Кирила Стеценка

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Камерний хор ”Київ” у Михайлівському Золотоверхому соборі в столиці виконує твір Кирила Стеценка ”Вінчання”. Диригує Микола Гобдич. Раніше цей хоровий твір вважали втраченим
Камерний хор ”Київ” у Михайлівському Золотоверхому соборі в столиці виконує твір Кирила Стеценка ”Вінчання”. Диригує Микола Гобдич. Раніше цей хоровий твір вважали втраченим

У Михайлівському Золотоверхому соборі в Києві виконали хоровий шедевр "Вінчання", написаний понад 100 років тому композитором Кирилом Стеценком. Його виконали учасники камерного хору "Київ".

У Михайлівський собор заносять стільці та лавки, ставлять їх у три ряди перед іконостасом. Люди заходять до собору, запитують — що тут буде. Більшість прийшли на вечірню службу, про концерт не знають.

Онук Кирила Стеценка, скрипаль і композитор 55-річний Кирило, зачісує волосся товстим гребінцем. Розповідає про твір, який звучатиме:

— Сьогодні вперше виконають твір "Вінчання". Раніше його вважали втраченим. Диригент Микола Гобдич і я шукали цей твір у різних архівах. У бібліотеці Вернадського, в музеї кіно, театру та музики, що на території Софіївського собору, у Вінниці, де жив Стеценко. Туди його вислали з Києва, він служив там при місцевій церкві.

Каже, що в його родині не зберігся архів із рукописами діда.

— Мій дід не передав свої твори дітям, а лишив їх у нотній бібліотеці в Києві, яку створив. Під час війни чимало рукописів було втрачено.

Додає, що Кирило Стеценко був улюбленим учнем Миколи Лисенка.

— Про нього Лисенко говорив: "Ось хто продовжить після мене мою титанічну працю". Дід зробив оперну реформу. Реформував українську церковну музику. Вона зазвучала не лише старослов"янською, а й українською мовою.

Співак із хору "Київ" Михайло Вангородський, 23 роки, каже, твір виконуватимуть  українською.

— Ми довго репетирували всі разом. Крім того, мали завдання поодинці тренуватися вдома перед дзеркалом.

Лунають перші акорди. Артист поспішає на середину храму. Концерт слухають понад 100 людей — переважно жінки та діти. Більшість стоїть, бо стільців бракує. Концерт завершується близько 20.00. Віряни довго аплодують музикантам стоячи.

Зараз ви читаєте новину «Уперше виконали невідомий твір Кирила Стеценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі