вівторок, 21 лютого 2017 05:30

Український фільм "Школа №3" отримав гран-прі Берлінського кінофестивалю

Український фільм "Школа №3" отримав гран-прі Берлінського кінофестивалю

Браслет кольорів російського прапора сплела й подарувала коханому 10-класниця Вікторія. Хлопець вважає себе патріотом Росії. Коли дізнався, що дівчина товаришує з українськими волонтерами, попросив більше його не турбувати.

Фільм німецького режисера Георга Жено та українки Єлизавети Сміт "Школа №3" про учнів із Донбасу отримав гран-прі у програмі "Покоління 14+" Берлінського кінофестивалю.

Вікторія та ще 12 старшокласників із міста Миколаївка Слов'янського району на Донеччині стали героями картини.

— Не забувайте про Україну, — закликав співвітчизників на прем'єрі "Школи №3" режисер Георг Жено, 40 років.

У липні 2014-го Миколаївку обстріляли бойовики. Люди декілька днів ховалися в підвалах. Снаряди пошкодили школу №3.

— 13 учнів розповідають про пережите під час тих подій. А також — про перше кохання і плани на майбутнє. Кожного з дітей попросили принести предмет, з яким пов'язані особливі спогади. Кожна така річ — згадка про уривок життя. Хтось втратив коханого. Хтось ледь не розбився на мотоциклі. Хтось загубив, а потім знайшов свого собаку. Ніхто не говорить про війну. В монологах є лише любовні переживання, пошук слів для вираження важливих речей, намагання впоратися з втратами близьких, осмислення смерті, — розповідає про фільм кінокритик Дмитро Десятерик, 52 роки. Авторам картини вдалося створити портрет покоління — ніжний і зворушливий.

У спеціальній програмі кіно­фестивалю також показали фільм "Процес. Російська держава проти Олега Сенцова" московського документаліста Аскольда Курова, 42 роки. Робота над стрічкою тривала два роки.

— На прем'єрі в залі були зайняті навіть усі сходинки. Акредитували близько 400 тисяч журналістів з усього світу. Про українського режисера надрукували листівки англійською та німецькою мовами, — розповідає журналістка Олена Опанасенко, 34 роки. — Німці були вражені характерами головних героїв — Олега Сенцова і Олександра Кольченка (громадський активіст із Сімферополя, якого російська влада звинуватила в тероризмі, засудила на 10 років. — ГПУ).

Для фільму "Процес" інтерв'ю із Сенцовим зробити не вдалося. На екрані з'являються його мати, донька і син, двоюрідна сестра та колеги. Режисер Аскольд Куров сподівається після прем'єри в Берліні показати стрічку в Україні.

28 годин їхали до німецького Берліна 12 учнів із міста Миколаївка на Донеччині, які знімалися у фільмі "Школа №3". Змінили чотири автобуси.

Зараз ви читаєте новину «Український фільм "Школа №3" отримав гран-прі Берлінського кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі