пʼятниця, 01 березня 2019 00:00

Україна не братиме участі в Євробаченні

Україна не братиме участі в Євробаченні
Переможниця Нацвідбору співачка Марув відмовилася підписувати договір із НСТУ. Фото: bbc.com

Україна не братиме участі в Євробаченні-2019. Так вирішила Національна суспільна телерадіокомпанія.

Перемогу в національному відборі пісенного конкурсу здобула співачка 27-річна Ганна Корсун, яка виступає під псевдонімом Марув. Вона відмовилася підписувати договір із НСТУ. Назвала умови контракту кабальними.

– Питання щодо Марув як представника України на Євробаченні лежить у двох площинах – юридичній і морально-етичній, – каже музикант і громадський діяч 39-річний Денис Блощинський. – За законом, нема й не було жодної перепони для участі переможниці нацвідбору в міжнародному конкурсі. Так, співачка гастролює в Росії. Але жодного закону України не порушила. Рішення про участь приймали НСТУ – це абсолютна воля компанії. І Суспільне мовлення могло дослухатися до однієї чи іншої частини суспільства. З одного боку, більшість глядачів проголосували за Марув. З другого – виник резонанс через неврегульованість питання гастролей і стосунків України з Росією загалом. НСТУ обрали другий варіант.

Ситуація навколо Марув – внутрішня поразка нашої демократії, свобод і усвідомлення того, як мають відбуватися процеси на рівні державної політики у сфері гуманітарного розвитку й національної безпеки. Тут є велика чорна діра. Держава не бере на себе відповідальність ані за врегулювання резонансних питань, ані за захист своїх громадян і їхніх прав. Зокрема, й артистів, які не мають підпадати під утиск інших громадян через гастролі за кордоном. Навіть якщо і в країні-агресорі Росії, як у ситуації з Марув.

Якщо держава заборонить гастрольну діяльність у Росії, то треба йти далі в цьому питанні. Має бути заборона і в економічній сфері. Жодної торгівлі з РФ та інших взаємин. Але чиновники не хочуть іти так далеко. Їм зручно перебувати в підвішеному стані. Віддають ситуацію на поталу суспільству, де відбувається морально-інформаційна війна між ініціативними групами. Кожна має своє бачення і починає у свій спосіб розв'язувати проблему. Така неврегульованість може спричиняти негативні наслідки.

Є запитання до НСТУ і про новий пункт договору – про відмову представника України на Євробаченні від гастролей у РФ на три місяці. Чому не на п'ять? А що, на другий день після третього місяця можна давати концерт у Кремлі? Це відкрите питання.

Після невдалих перемовини із Марув Національна телерадіокомпанія запропонували поїхати на Євробачення гуртам "Фрідом Джаз" і "Казка", які у фіналі Нацвідбору посіли друге і третє місця, відповідно. Обидва колективи відмовилися.

Зараз ви читаєте новину «Україна не братиме участі в Євробаченні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі